Реклама / Ads
1| 3505 |31.08.2021 СВЯТ

ЕК: 70% от пълнолетното население на ЕС е напълно ваксинирано

.
Източник: БГНЕС
70% от пълнолетното население на Европейския съюз вече е напълно ваксинирано. Това съобщиха от Европейската комисия. Общо над 256 милиона пълнолетни граждани в ЕС вече са получили пълен курс на ваксинация.
 

„Много съм доволна, че днес вече постигнахме целта си да ваксинираме 70 процента от пълнолетното население в ЕС преди края на лятото. Това е колективно постижение на ЕС и неговите държави членки, което показва какво става възможно, когато работим заедно със солидарност и координация. Усилията ни за увеличаването на ваксинациите навсякъде в ЕС да продължи, ще се запазят без да отслабнат. Ще продължим да подкрепяме по-специално онези държави членки, които продължават да изпитват трудности. Трябва да затворим имунитетната празнина, както и вратата пред новите варианти, и за да го постигнем, ваксинациите трябва да спечелят съревнованието с вариантите", заяви Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

 

Брюксел смята, че като се има предвид заплахата от нови варианти, е важно и през следващите години да продължи осигуряването на достатъчно ваксини, включително адаптирани ваксини.

 

На 20 май ЕК подписа нов договор с Pfizer-BioNTech, в който се предвижда доставка на 1,8 милиарда дози ваксини между края на годината и 2023 г. Със същата цел Комисията използва и опцията за 150 милиона дози по втория договор с Moderna.

 

Държавите членки имат възможността да препродават или да предоставят безвъзмездно дози на нуждаещи се държави извън ЕС, също и чрез механизма COVAX, допринасяйки така за глобалния и справедлив достъп до ваксини навсякъде по света. Възможно е да последват и други договори.

 

Досега Европейската комисия е осигурила 4,6 милиарда дози ваксини срещу COVID-19.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3340 |08.08.2021 В Ухан тестваха цялото население от 11 млн. Едва 80 са с COVID . 0| 3687 |02.07.2021 Град в Канада почти напълно унищожен от пожар след дни на рекордна жега . 0| 2993 |21.06.2021 Индия започва да ваксинира срещу КОВИД-19 цялото си пълнолетно население . 11| 6259 |31.10.2020 Амбициозно, но обречено? Словакия иска да тества цялото си население

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads