Реклама / Ads
5| 12601 |10.10.2011 СВЯТ

АЕЦ “Бушер” в Иран – вторият “Чернобил”?

.
Конструкцията на първата ядрена централа, построена в Иран, не е сигурна, пише вестник "Таймс" в края на миналата седмица, цитирайки документ на бивш сътрудник на юридическия отдел на Иранската организация по атомна енергия, предоставен на изданието от неназован източник, заслужаващдоверие.
 


В документа се посочва, че в реактора в АЕЦ "Бушер" може да стане ядрена катастрофа, тъй като централата е строена от "второразрядни инженери", които се опитали да комбинират руско и немско оборудване, произведено по различно време и стандарти. Освен това централата била разположена в една от най-сеизмичните зони в света и не можело да издържи голямо земетресение, а персоналът не бил обучен как да реагира в случай на авария и липсвал план за действие при ядрени инциденти.


Да се потвърди автентичността на документа е невъзможно, но специалистите по атомна енергетика не виждат причини да се съмняват в него, пише в статията. Тя допълва, че Иран е единствената страна с атомна централа, която не е подписала конвенцията за ядрена сигурност.

 

Първоначално с изграждането на АЕЦ "Бушер" се зае немската "Крафтверк Юнион", но по време на ирано-иракската война проектът бе прекратен и доставеното оборудване пострада. През 1990-те години иранският режим възроди проекта, който бе приключен от руската "Атомстройекспорт", която трябва да изгражда и българската АЕЦ "Белене". Руските инженери искаха да започнат проекта от нулата, но иранците настояха да се използва изграденото от германската компания..

 

Така се наложило оборудване, произведено за вертикален немски реактор, да се приспособява към хоризонтален руски реактор, което е безпрецедентна операция. На площадката на АЕЦ "Бушер" е имало 80 хил. единици немско оборудване, но много от тях били остарели и ръждясали, а документацията им и инструкциите им – загубени, пише още "Таймс".

 

В документа се посочвало също, че руските и немските части от оборудването били произведени по различни стандарти за качество в полза на германските и съвместяването им било истински стрес за конструкторите. Освен това много от работите, които трябвало да се направят в иранската АЕЦ, надвишавали компетенциите на руските инженери, които се отнасяли към проекта сякаш са на ваканция, пише в доклада.

 

В допълнение изданието припомня статистика на московския Център за енергетика и сигурност, че има дефицит на квалифицирани руски инженери и консултанти в ядрената енергетика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5109 |11.05.2011 Осама - ликвидиран 3 дни преди оповестеното . 0| 5450 |10.05.2011 ООН иска временно спиране на сраженията в Мисрата . 0| 5451 |25.02.2011 Прибраха агент на ЦРУ в Иран . 0| 4980 |23.02.2011 Хизбула купува оръжия от Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads