Реклама / Ads
0| 5444 |10.05.2011 СВЯТ

ООН иска временно спиране на сраженията в Мисрата

.
ООН настоя за временно спиране на боевете в района на Мисрата. Това е градът, който е арена на едни от наи-ожесточените боеве между силите на Муамар Кадафи и противниците на режима. Позицията на организацията беше съобщена от заместник-генералния секретар на организацията по хуманитарните въпроси Валери Амос, цитирана от БиБиСи.
 

Искането на ООН е с цел осигуряване на помощ на намиращите се във все по-тежка ситуация хиляди либийци и задълбочаващата се хуманитарна криза в Джамахирията. Амос определи случващото се в района на Мисрата като ужасяващо и изтъкна, че живеещите там изпитват недостиг на вода и храна.

Градът е буквално в капан - обграден от силите, лоялни на Кадафи, като това положение продължава вече два месеца, отбелязват световните агенции. По данни на медицински източници, които цитира БиБиСи, поне 300 души са загинали в боевете около третия по големина град в африканската държава.

Близо 750 000 либийци са избягали от страната след започването на безредиците в Джамахирията, припомня БиБиСи. Увеличават се и инцидентите се с опитващи да напуснат страната, някои от които завършват фатално.

По-рано днес стана ясно, че кораб с имигранти, бягащи от Либия, е потънал малко след отпътуването си от Триполи. Според високопоставен сомалийски дипломат до момента са открити 16 тела на потънали имигранти. При друг инцидент, станал в края на март, са изчезнали две лодки с имигранти от Либия. С двата плавателни съда са пътували общо 480 души, съобщава СиЕнЕн.

Върховният комисариат на ООН за бежанците настоя европейските държави да се намесят по-активно за справяне с кризата в Либия.

Патрулиращите в Средиземно море европейски сили не бива да чакат да получат сигнал за помощ от бедстващи съдове, заяви говорителката на агенцията Мелиса Флеминг в Женева. Всеки съд, който отплава от Либия, трябва да се разглежда като кораб, нуждаещ се от помощ, изтъкна тя.

Междувременно, продължават ударите на НАТО в централната част на либийската столица Триполи. Очевидци съобщиха за пет силни взрива в района на резиденцията на либийския лидер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5189 |05.05.2011 Съдът в Хага иска арест на Кадафи и сина му Сейф ал Ислам . 0| 5775 |28.04.2011 Опозицията в Сирия иска нова Конституция . 1| 6166 |27.04.2011 Племена искат единна Либия без Кадафи . 2| 5639 |26.04.2011 НАТО не иска смъртта на Кадафи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads