Реклама / Ads
0| 5783 |28.04.2011 СВЯТ

Опозицията в Сирия иска нова Конституция

.
Властите да приемат нова Конституция бе поискано от сирийската опозиция, като главното искане е свързано с провеждането на политическа реформа в страната, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление на опозиционните сили.
 

В новата Конституция трябва да бъдат гарантирани основните права на гражданите, както и да има ясно разделение на трите власти в Сирия - законодателна, съдебна и изпълнителна. Демократичната реформа в страната трябва да бъде съпроводена с приемането на закон за дейността на политическите партии, който да дава възможност на всички сирийци, без изключение, да участват в политическия живот, се посочва с съобщението.

Изявлението е подписано от 150 опозиционни представители, според които единствената държавна институция в Сирия, която в момента е способна да поеме политическото преобразуване в страната, е армията.

Според опозиционерите министърът на отбраната трябва да започне преговори с различните политически сили с цел да се сформира преходно правителство, което да пристъпи към исканите реформи.

Относно президента Башар Асад опозиционерите изтъкнаха, че той има два варианта - или да стане герой, повеждайки страната към демокрацията, или да остане в историята като диктатор, който е свален чрез народна революция и да повтори съдбата на държавните глави на Тунис и Египет.

Frognews.bg припомня,че Сирия беше обхваната от невиждани социални протести през последните няколко седмици.Демонстрантите, които искат реформи и по-ефективна борба с корупцията, дадоха десетки жертви в сблъсъците със силите за сигурност.

За разлика от другите арабски страни, обхванати от брожения, в Сирия начело на протестите застанаха сунитите. В много региони техните племена от години оспорват властта на алавитите от „Баас", които са представители на шиитска секта.

Башар Асад разпореди в края на март да бъде създаден Висш юридически комитет за отмяна на извънредното положение, което действа в страната от 1963 година. Той трябва да изготви в срок не по-късно от 25 април нова пакет от закони, които да гарантират безопасността на гражданите и защитата от тероризъм.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4706 |24.04.2011 Още жертви в Сирия по време на погребения . 0| 5821 |23.04.2011 Протестите в Сирия се засилват; жертвите се увеличават . 1| 5170 |09.04.2011 Протестите в Сирия отново окървавени . 0| 5033 |07.04.2011 От опозицията на Кадафи станали жертва на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads