Реклама / Ads
2| 6039 |18.03.2011 СВЯТ

АЕЦ "Фукушима" заприличва на "Чернобил"

.
Японската агенция за ядрена безопасност повиши нивото на аварията по скалата за опасност от четвърта на петта степен.
 

Това стана три дни, след като Френската агенция за ядрена безопасност обяви, че аварията в АЕЦ "Фукушима" е достигнала шеста степен по седемстепенната международна скала за сериозността на подобни произшествия. 

Темата получи развитие и в самата Япония, която чакар и все още смекчаваща спрямо френската оценка, позицията на японците потвърждава опасенията, че аварията върви със смели стъпки към случилото се през 1986 година в Чернобил. Тогава е достигната най-високата седма степен. С пета степен пък е оценен инцидентът в Три Майл Айлънд, САЩ - през 1979 година.

Според Георги Касчиев, български експерт по ядрена безопасност, ако реакторите в АЕЦ "Фукушима-1" не се охладят, горящите вещества от тях могат да влязат във взаимодействие с бетона и тогава огнена лава ще залее централата.

Пред Блиц Касчиев, който живее във Виена, коментира, че от 2500 до 2800 градуса може да се развие пожарът в централата и ако това стане, в атмосферата ще бъдат изхвърлени тежки частици, плутоний и други вредни вещества. Затова според него е наложително да се изтеглят кабели, за да се захранят с ток помпите, които да охладят реактора, смята експертът.

Намерението на японската агенция за ядрена безопасност заяви, че е наясно за най-крайното възможно "Чернобил-решение" за овладяване на ядреното бедствие и авариралите реактори ще бъдат засипани с пясък и затворени в бетонен саркофаг.

Бетонов саркофаг на централата е възможно да се излее едва след като реакторите бъдат охладени, изрично подчерта Касчиев. Особено опасно е положението с хранилището с отработеното гориво, което освен уран съдържа и плутоний, който е още по-силно токсичен.

Възможни са различни сценарии според това какви реакции протичат в централата, каза Касчиев. Той припомни най-черния, Чернобилският. Преди 25 години реакторите на чернобилската централа останаха 9 дни без покрив и безконтролно в атмосферата изтекоха различни смъртоносни елементи. Когато централата бе погребана, тя угасна едва след като се охлади в басейна под нея.

Крайно време беше японците да признаят какво точно се случва в АЕЦ Фукушима-1, каза Касчиев, според когото липсата на достатъчно и ясна информация поставя експертите в невъзможност да оценят обстановката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5774 |18.03.2011 Кадафи клекна, спира войната срещу народа си . 2| 6025 |18.03.2011 Либия затваря небето си, не се плаши от ООН . 0| 4769 |18.03.2011 МААЕ изпраща екип да мери радиацията в АЕЦ „Фукушима” . 3| 9225 |12.05.2011 Етна, под който се венчават най-влюбените, сипе лава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads