Реклама / Ads
8| 5706 |27.03.2011 СВЯТ

Американците вече в Либия?

.
САЩ нямат намерение да използват военните си за физическото отстраняване на Муамар Кадафи, увери президентът Барак Обама американските конгресмени. “Целта ни е смяна на режима, но ние не смятаме да я постигаме с помощта на военни средства”, съобщи пред журналисти членът на Камарата на представителите Дач Рупърсбъргър.
 

Тв “Фокс нюз”, която симпатизира на републиканците, съобщи обаче, че САЩ де факто вече са пристъпили към наземна операция в Либия, незивисимо че отричат. “Имаме информация, че американските военни вече се намират на територията на Либия”, е заявил в ефир водещият Бил О'Райли, пише 24 часа.

Полковникът от запаса Дейвид Хънт заявил, че Пентагонът никога не би предприел авиационни удари с такава мощ, ако няма свои хора в Либия. “Военни и агенте на ЦРУ вече са в страната от 12 дни”, казва той.

Турската база в Измир пък ще бъде команден център на операцията на НАТО за налагане на забранена за полети зона над Либия, предаде Ройтерс. Очаква се алиансът изцяло да поеме командването на операцията утре, съобщават турски медии. Нейното ръководство е поверено на канадския генерал Чарлз Бушар.

Руският посланик в НАТО Дмитрий Рогозин предупреди, че организацията може да бъде въвлечена във война като тази в Афганистан и Ирак.

Вчера бунтовниците в Либия завзеха стратегическия град Адждабия, което се смята за обрат във военните операции. Цяла седмица местните жители се криха по къщите си без вода и храна от танковете на силите на Кадафи. По-късно опозицията завзе и град Брега.

Катар стана първата арабска страна, чиито самолети вече летят над Либия.
Си Ен Ен съобщи, че режимът е организирал погребение на жертви на ударите, но на церемонията един ковчег се отворил и се оказало, че е празен.

Вчера обезумяла жена е влязла в хотела на западните журналисти в Триполи и се опитала да им разкаже, как е била малтретирана и изнасилена от привърженици на Кадафи. Бедрата й били в кръв, а лицето - насинено. Охраната на хотела обаче започнала да блъска журналистите, а жената била извлечена на улицата и отведена в неизвестна посока. (24часа)
Кадафи можел да отмъсти с нов “Локърби”

Муамар Кадафи може да осъществи атентат, подобен на този над Локърби за да си отмъсти на Великобритания.
Това заяви министърът на правосъдието в Лондон Кенет Кларк пред в. “Гардиън”. “Ако либийският лидер остане на власт, той може да организира атентат като в Локърби като отмъщение срещу атаките на коалицията”, каза той. Кларк признава също, че правителството на Великобритания няма представа колко време ще продължи конфликтът и как ще бъде разрешен.

Кадафи води разговори със свои западни приятели, за да намери начин да излезе с достайнство от конфликта, в който се озова Либия, пише в същото време общоарабският в. “Аш шарк ал аусат”. Изданието се позовава на официални лица, според които полковникът разчитал на неназовани личности, наречени от вестника негови приятели, да убедят международната общност да спре въздушните удари и конфликтът да бъде разрешен чрез диалог. Синът на Кадафи Сейф ал Ислам бил напуснал страната, за да работи по спешен план за избягване на влошаването на политическата и военната ситуация.

Либийският лидер е повишил в звание всички полицаи и военни от верните му подразделения, съобщи Ройтерс. Не е ясно дали това включва повишаване и на заплатите им.

Украинката Галина Колотницкая, която работеше като медсестра при Кадафи, чака второ дете, съобщи в. “Комсомолская правда Украине”.

Тя се върна от Триполи в края на януари. Изданието цитира военния кореспондент Владислав Волошин, който пътувал в един самолет с нея.

Сега обаче Галина търсела възможност да се върне колкото се може по-бързо в Либия, тъй като заплатата й в Украйна била многократно по-ниска, отколкото в Либия.

Бунтовник: Сред нас има близки до “Ал Кайда”

Джихадисти, които се биха срещу коалиционните сили в Ирак, сега са на първа линия във войната срещу режима на Муамар
Кадафи, заяви либийският бунтовнически лидер Абдел Хаким ал Хасиди. Той направи шокиращото признание в интервю пред италианския вестник “Ил соле 24 оре”, цитирано от британския вестник “Дейли телеграф”.

При войната в Ирак Ал Хасиди наел “около 25 човека” от района Дерна в Източна Либия, за да се бият срещу коалиционните сили. Някои от тях сега били в челните редици при битката за Адждабия. Бунтовническият лидер твърди, че бойците му са “патриоти и добри мюсюлмани, не са терористи”. Според него членовете на “Ал Кайда” също били добри мюсюлмани и се борели срещу завоевателите.

Ал Хасиди признава, че по-рано се борил срещу чуждата инвазия в Афганистан. След това бил заловен през 2002 г. в Пешавар, Пакистан. Предали го на САЩ, а след това лежал в затвор в Либия до освобождаването му през 2008 г. По данни на САЩ и ВеликобританияАл Хасиди е бил член на либийска ислямистка бойна група, която убиваше либийски войници при партизански акции през 1995 и 1996 г. (24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5877 |23.03.2011 Пак трусове до Фукушима; все повече храни-радиоактивни . 0| 4798 |19.03.2011 Военни действия срещу Либия? . 0| 4993 |23.02.2011 С 10% повече са насаждения с ГМО в света . 1| 5450 |24.11.2010 ЕС трябва да полага повече усилия заради вредните емисии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads