Реклама / Ads
0| 2795 |03.08.2023 СВЯТ

Анализатори: Обвинението срещу Тръмп може да подхрани похода му към републиканската номинация за президент

.
Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Обвинението срещу Доналд Тръмп за предполагаемата му роля в опитите да отмени поражението си на изборите през 2020 г. вероятно ще подхрани похода му към президентската номинация на Републиканската партия за 2024 г., смятат анализатори и партийни стратези, цитирани от ”Ройтерс”.
 

"Това ще обедини поддръжниците му около неговите теми за разискване - за това как върхушката и "дълбоката държава" са срещу него и срещу тях", отбеляза Стю Ротенберг, непартиен политически анализатор, преди повдигането на обвинението по-рано тази седмица.

 

Проучванията на общественото мнение ясно демонстрират, че подкрепата на републиканците за Тръмп се увеличава след повдигането през март на първо от три обвинения по различни случаи. Той в огромна степен е лидер, изпреварвайки втория най-сериозен съперник Рон ДеСантис, губернатор на Флорида, с близо 30 процентни пункта.

 

Бившият президент на САЩ превърна обвиненията във водеща част от предизборната си платформа, представяйки себе си като жертва на порочна съдебна система. Тръмп е първият бивш държавен глава в историята на Щатите, изправен пред наказателни обвинения.

 

Минути преди обвинението във връзка с изборите през 2020 г. да бъде обявено, Тръмп го определи като "фалшиво" в своята социална платформа "Трут сошъл".

 

По-късно в изявление на кампанията му беше заявено: "Президентът Тръмп винаги е спазвал закона и конституцията със съвети от много опитни адвокати." Изявлението оприличи обвиненията срещу него тази година с "нацистка Германия през 30-те години на миналия век".

 

Обвиненията се трупат - три досега за тази година. А също и датите за делата.


Наказателният процес срещу него в щата Ню Йорк, свързан с тайни плащания на порнозвезда, се очаква да стартира на 25 март 2024 г., а процесът срещу него във Флорида по дело за федерални класифицирани документи е планирано да започне на 20 май.

 

Запознати с темата смятат, че макар обвиненията да могат да помогнат на Тръмп да насърчи подкрепата си в своята база и да спечели номинацията на републиканците, способността му да се възползва от тях може да бъде по-ограничена на общите избори през следващата година, когато той ще трябва да спечели по-скептичните умерени републиканци и независимите.

 

В изследване на "Ройтерс"/"Ипсос" от юли 37% от независимите споделят, че заради наказателните дела срещу Тръмп е по-малко вероятно да гласуват за него за президент, в сравнение с 8%, които заявяват, че е по-вероятно да го направят.

 

Последното проучване на "Ройтерс"/"Ипсос" показва, че действащият държавен глава Джо Байдън води пред Тръмп с 37% срещу 35% в хипотетична битка, като останалите 28% не са сигурни в избора си, дали биха гласували за някой друг или не биха гласували за никого.

 

Специалистите посочват, че Тръмп по всяка вероятност ще се придържа към предизборната си схема засега и ще използва последното обвинение, за да стимулира основния си аргумент, че - въпреки че е бивш президент - той е аутсайдер, който се кандидатира, за да защити поддръжниците си от излязло извън контрол Министерство на правосъдието, настроено срещу републиканците.

 

"Те не обвиняват мен, те обвиняват вас. Просто случайно стоя на пътя им", заяви Тръмп на предизборен митинг в Пенсилвания на 29 юли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3798 |25.07.2023 Тръмп: Байдън, левите демократи, фашисти и марксисти извършват престъпление срещу САЩ . 2| 2831 |19.07.2023 Проучване: Тръмп има 47% подкрепа сред републиканците, губернаторът на Флорида - 19% . 1| 2737 |28.06.2023 Тръмп с нова идея за регулиране на имиграцията в САЩ - забрана за влизане в страната на ”комунисти” и ”марксисти” . 3| 3408 |22.05.2023 Шолц: Байдън трябва да бъде преизбран, Тръмп разделя американското общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads