Реклама / Ads
1| 6217 |26.08.2013 СВЯТ

Асад пусна ООН да разследват химическата атака

.
Източник: "Гласът на Русия"
Всеки час е от значение. Не можем да си позволим допълнително забавяне, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун по повод започващото днес разследване на инспектори на световната организация на мястото на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия в сряда, предаде Франс прес.
 

Бан Ки Мун, който е на посещение в родната си Южна Корея, призова за пълен и безпрепятствен достъп на екипа в района на химическата атака в покрайнините на столицата Дамаск, пише БТА. "Не можем да оставим безнаказано това, което изглежда тежко престъпление срещу човечеството", подчерта той.

Режимът в Дамаск даде вчера зелена светлина за разследването. Според Съединените щати и Великобритания обаче това е станало прекалено късно и доказателствата за нападението може да са били заличени.

"Сирия изглежда се огъна под натиска на международната общност да позволи на инспекторите на ООН да пътуват днес до мястото на химическата атака от миналата седмица в Дамаск", отбелязва в. "Гардиън".

Предложението обаче бе посрещнато със скептицизъм от западни лидери и експерти по химически оръжия, според които може да е твърде късно за инспекторите да разследват. Вестникът добавя, че Дейвид Камерън лобира за военни действия, а според британски правителствени източници Лондон и съюзниците му обмислят определен кръг възможности, включително въздушни удари, налагане на забранена за полети зона и въоръжаване на бунтовниците в Сирия. Въздушни удари се смятат за най-вероятната реакция, отбелязва "Гардиън".

Задават се въздушни удари срещу Сирия, а САЩ и Великобритания обещават да използват сила до две седмици, пише и "Индипендънт".

Западни страни, включително Великобритания, планират да предприемат едностранни военни действия срещу режима на Асад в рамките на две седмици в отговор на предполагаемата употреба на химически оръжия срещу цивилни в Сирия, посочва изданието. Военноморските сили са готови да извършат първи удар срещу Сирия, пише "Дейли телеграф".

Великобритания планира да обедини сили с Америка и да предприеме военни действия срещу Сирия в отговор на атаката с отровен газ, за която се смята, че силите на президента Башар Асад са извършили срещу собствения си народ. Изданието посочва, че кораби на Кралските военноморски сили се подготвят да участват в серия удари с крилати ракети заедно със САЩ, а военни командири завършват подготовката на списък с потенциални цели.

Водещи конгресмени заявиха, че е назряло времето за военен отговор от страна на САЩ - една от опциите, разглеждани от Белия дом, който е поставен под нов натиск да подкрепи с действия обявеното от президента Обама, че всякаква употреба на химически оръжия ще е "червена линия за САЩ", пише "Вашингтон пост". Уверени, че Сирия е използвала химически оръжия, САЩ обмислят действия, пише "Ню Йорк таймс".

Служители от администрацията заявиха, че Обама не е решил дали да предприеме действия, но подчертаха, че той е решен да не допусне да бъде въвлечен в дълги обсъждания относно предоставянето на достъп на инспекторите на ООН поради съмнения дали те ще могат да направят надеждни констатации, пише вестникът.

Изданието добавя, че в Белия дом има списък с евентуални мишени за удари в Сирия, включващи както обекти с химически оръжия, така и правителствени обекти, като изборът ще зависи от президента на САЩ. Ако бъдат нанесени удари, мишените вероятно ще бъдат ударени с крилати ракети, изстреляни от бойни кораби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6413 |26.08.2013 Асад отрече да има нещо общо с химическото оръжие . 1| 5104 |14.08.2013 Израел пусна палестински затворници . 1| 5416 |15.06.2013 Протестиращите в Турция отказват да напуснат парка в Истанбул . 0| 5595 |03.06.2013 Спасиха Башар ал-Асад от атентат в последния момент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads