Реклама / Ads
10| 3694 |16.11.2022 СВЯТ

Байдън: Малко вероятно е ракетата да е дошла от Русия

.
Американският президент Джо Байдън посочи, че е малко вероятно ракетата да е била изстреляна от Русия. По думите на Байдън САЩ разполага с ”предварителна информация, която оспорва твърденията”. Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря с външните министри на Полша и Украйна за експлозията в Полша. Блинкен и дипломат №1 на Варшава са подчертали колко е важно НАТО ”да продължи тясна координация”, докато преценява как да действа по-нататък.
 

В момента Полша води разследване за двамата убити поляци като се предполага, че те са били убити от руски ракети. Те паднаха на територията на с. Пшеводов, Люблянски район в Полша, в близост до границата с Украйна.

 

"Не искам да го казвам, докато не проучим напълно, но е малко вероятно в съзнанието на траекторията да е изстреляна от Русия", посочи Джо Байдън.


В разговор с министъра на външните работи на Украйна Блинкен е обещал САЩ да продължи да работи "в тясно сътрудничество със съюзниците и партньорите, за да осигурят на Украйна това, от което се нуждае, за да се защити".

 

Няма и категорични доказателства за това кой точно е отговорен за ударите, заяви полският президент Анджей Дуда. 

 

“В момента нямаме убедителни доказателства кой е изстрелял тази ракета... най-вероятно е била руска ракета, но всичко това все още се разследва”, заяви той.


Междувременно веднага след спешната кръгла маса на лидерите на Г-7 осъдиха случилото се. 


"Ние осъждаме варварските ракетни атаки, които Русия извърши срещу украински градове и гражданска инфраструктура във вторник (ракети паднаха в Киев и още няколко украински града, бел. ред.). Обсъдихме експлозията, избухнала в източната част на Полша близо до границата с Украйна. Предлагаме пълната си подкрепа и помощ за текущото разследване на Полша. Съгласни сме да останем в тясна връзка, за да определим подходящите следващи стъпки, докато разследването продължава. Потвърждаваме нашата непоколебима подкрепа за Украйна и украинския народ в лицето на продължаващата руска агресия, както и нашата постоянна готовност да държим Русия отговорна за нейните нагли атаки срещу украинските общности, дори когато Г-20 се среща, за да се справи с по-широките въздействия на войната. Всички ние изказваме нашите съболезнования на семействата на жертвите в Полша и Украйна".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5067 |15.11.2022 Си Дзинпин и Байдън: Няма да допуснем използване на ядрено оръжие в Украйна и да бъде заплашван света . 0| 3486 |02.10.2022 Кървав футболен мач в Индонезия, най-малко 129 души загинаха . 0| 2899 |20.09.2022 Най-малко двама загинали и 90 ранени при тайфуна „Нанмадол“ . 0| 3089 |05.09.2022 Най-малко 10 убити при нападения с хладно оръжие в Канада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads