Реклама / Ads
0| 4079 |03.12.2018 СВЯТ

Близо 4 милиарда евро са щетите от погрома на „жълтите жилетки“ в Париж

.
”Жълти жилетки” влязоха в сблъсък с полицията на „Шанз Елизе” в Париж. Източник: БГНЕС
Между 3 и 4 милиарда евро са материалните щети от мощния погром на „жълтите жилетки“ в центъра на Париж от в събота. Този следобед над 130 души, задържани в събота, бяха изправени пред съда.
 

Материалните щети от погрома в центъра на Париж в събота се оценяват на сума между 3 и 4 милиарда евро, съобщава БНР. Огромни за страната са всички икономически загуби, причинени от протестите.


Протестиращи "жълти жилетки" и днес следобед продължиха да блокират достъпа до петролни депа във Франция. 14 са били арестувани по време на блокада в Страсбург. Акцията срещу цените на горивата вече е нанесла тежки икономически щети. Тежкотоварният транспорт е загубил около 400 милиона евро, по данните на Транспортната федерация. За хранителната промишленост загубите могат да достигнат до 13 милиарда евро. Между 30 и 60 процента печалба за пропуснали търговците в предпразничните дни. Столичната община изчислява на 3-4 милиарда евро материалните щети от погрома в центъра на Париж в събота.

 

Политиците във Франция се опасява от разрастване на протеста на "жълтите жилетки" в мощна вълна на социално недоволство.

 

Докато правителството се опитва да преговаря с опозиция и протестиращи за изход от настаналата криза, недоволството се разраства в различни посоки. Днес центърът на Париж беше блокиран от линейки заради протест на служители в "Спешна помощ", а стотина лицея бяха блокирани като отпор на реформите в образованието.

 

Пътна блокада по магистрала в района на границата с Каталуния предизвика 19-километрови задръствания на автомобили и камиони. Според каталунските власти в граничния район на Франция с испанската област са блокирани 3000-4000 камиона.

Пътни блокади има и по други пътища в страната.

 

"Жълтите жилетки" протестират вече трета седмица срещу фискалната и социалната политика на правителството на Еманюел Макрон.

 

Днес към протестното движение се присъединиха и стотина шофьори на линейки, които тази сутрин блокираха достъпите до площад Конкорд в центъра на Париж. Те протестираха срещу реформа на отрасъла на "здравния транспорт", която заплашвала, според тях, малките и средни предприятия.

 

Продължителните блокади на няколко склада с горива из страната - от Нормандия до френското средиземноморие - пък станаха причина днес за липса на бензин в някои бензиностанции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4053 |25.11.2018 Близо 30 се удавиха при корабокрушение в езерото Виктория . 2| 4082 |24.11.2018 Конфискуваха активи за 1 500 000 евро на италианската мафия . 0| 4050 |14.11.2018 САЩ с реверанс към Чехия: Дава 500 млн. евро отстъпка за закупуване на F-35 . 0| 3723 |13.11.2018 Британците ще пътуват в Европа без визи след брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads