Реклама / Ads
0| 3736 |12.04.2022 СВЯТ

Бойна група на НАТО се създава в Румъния тази пролет

.
Бойната група на Северноатлантическия алианс ще бъде създадена в Румъния тази пролет, заяви румънският президент Клаус Йоханис във вторник на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александър Де Кроо, който е на посещение в страната.
 

„Техническите преговори между съюзниците ще продължат известно време, докато приключат, но мисля, че тази пролет ще имаме бойна група“, каза Йоханис.

"Това ще бъде дългосрочно присъствие", отбеляза на свой ред белгийският премиер и добави: "Ако видим, че териториите на НАТО са застрашени, тогава, разбира се, можем да увеличим това присъствие много бързо. Ако възникне въпросът за координирано увеличаване на участието на ниво НАТО, тогава ние категорично сме готови и настроени да направим това в Румъния“.

 

Президентът на Румъния беше попитан какъв вид военна помощ предоставя страната на Украйна. „Очевидно НАТО изпраща военна помощ на Украйна, което е много добре. Не мисля обаче, че си струва да се правят дълги публични изявления за това какво прави тази или онази страна конкретно в тази област“, отбеляза Йоханис, цитиран от БНР.

 

Коментирайки позицията на Унгария, която отказа да разреши транзита на оръжия през своя територия, румънският държавен глава изтъкна, че „тази позиция е много различна от позицията на другите европейски страни и това е жалко“.

 

Запитан за плана за развитие на ядрената енергетика, Йоханис каза, че "енергийният баланс се определя на национално ниво от всяка страна".


"Ние в Румъния решихме да инвестираме, включително в гражданската ядрена енергетика. Ще увеличим капацитета на атомната електроцентрала в Черна вода, а също така, вероятно, за сравнително кратко време ще придобием малки модулни атомни електроцентрали“, каза президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4055 |10.02.2022 Унгария няма да приеме още войски на НАТО на своя територия . 7| 3780 |04.01.2022 Външните министри в НАТО се събират преди срещата с Москва . 2| 4306 |26.12.2021 Путин: Военно-техническият отговор на Русия може да бъде най-различен, ако САЩ и НАТО не ни чуят . 1| 3743 |14.12.2021 Путин иска незабавни преговори с НАТО за сигурността на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads