Реклама / Ads
1| 10376 |21.01.2010 СВЯТ

Борбата с корупцията в Гърция – 1:0 за олигарсите

.
Атина е международна туристическа дестинация с развита икономика и важна роля в световните дела още от древността, но малцина подозират за тъмните й страни.
 

Пол Рос, кореспондент на Би Би Си

Света, който архитектът описа бе жалък, безсрамен и нечестен. Неговата фирма участва в проектирането на правителствени сгради. Да спечелиш такъв търг, твърди той, изисква известно заобикаляне на правилата. “За да спечелиш трябва да направиш услуга на някой чиновник, например да му помогнеш да построи свой имот или да дадеш работа на негов познат. Така стоят нещата в Гърция,” споделя гръцки архитект с кореспондента на Би Би Си Пол Рос.

Икономиката на страната е в критичен период. Външният дълг надхвърля БВП, кредитният рейтинг пада, а ЕС наблюдава Гърция много внимателно. Дефицитът надхвърля позволения лимит над 4 пъти.

“Корупцията и икономическите проблеми са в тясна причинно-следствена връзка,” коментира Константинос Бакурис, председател на гръцкия клон на Трансперънси Интернешънъл. “Над 30% от БВП не се декларира. Ако хората декларираха всичките си доходи нямаше да имаме такива проблеми.”

 Гръцкото правителство е наясно с това и се опитва да въведе мерки срещу корупцията и неплащането на данъци. “Разбирам, че хората не вярват на обещания,” казва гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину. “Но този път ще бъде различно. Европейските ни партньори ни наблюдават.” Ще бъдат намалени заплатите и привилегиите на държавните служители и ще има промени в пенсионната система, както и намаление на държавните разходи.

Населението трудно ще приеме такива промени, още повече, че са предложени от социалистическата партия Пасок. “Ще организираме масови протести против тези мерки,” заявява Джордж Панагатис, ляв активист в северната част на Атина. “Защо не увеличат данъците на богатите?”

През идния месец държавни служители ще обявят стачка.

Писателят Милтос Франгополис описва ситуацията като едно от многото препятствия пред всяко едно правителство, което се опитва да “изтръгне корените” на обществото. “Гърция се разви много бързо,” казва той, “и бързото развитие предполага липса на правила.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5667 |21.01.2010 В Хаити стана скъпо като в Рим . 0| 4784 |20.01.2010 Убиецът във Вирджиния се предаде . 0| 5115 |20.01.2010 Обама се отчита пред американците . 0| 5040 |20.01.2010 Нов апокалипсис в Хаити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads