Реклама / Ads
0| 5114 |20.01.2010 СВЯТ

Обама се отчита пред американците

.
Барак Обама
Днес Барак Обама отбелязва своята първа година от встъпването му на президентския пост. На 27 януари той ще направи равносметка за това, което е свършил като президент, за тази една година на съвместно заседание на двете камари на Конгреса и ще поднесе традиционното „За състоянието на Съюза“.
 

Точно преди 12 месеца, на 20 януари 2009 г., Барак Обама положи клетва във Вашингтон като 44 президент на САЩ. Но това не е повод за помпозни мероприятия, защото няма основание за това, коментират чужди анализатори. Високият рейтинг на популярност на новия стопанин на Белия дом е спаднал под 50%. Икономическата криза е забавена, но не и преодоляна. Милиони американци остават без работа и ежедневно се сблъскват с негативни прояви на болната икономика. Хората изживяват трудности при справянето с елементарни проблеми.

На този фон сякаш бледнеят положителните резултати и постижения на новата администрация, за каквото според експерти от Институт за глобална сигурност в Москва се смята прокарването в Конгреса на законопроекта за реформиране на националната система за здравно осигуряване. Те коментират, че Обама е успял да направи това, което не е било по силите на няколко поколения демократи преди него. А неговата способност да прокара обещаната реформа в скептичния Конгрес свидетелства, че президентът е най-силната политическа фигура в Америка.

По-различно обаче се развиват събитията в сферата на външната политика според тях. С нея Обама започва своята дейност като президент, правейки обиколки по всички континенти на планета, с изключение на Антарктида. Той пръв излезе с инициативата за презареждане на отношенията с целия свят. Предложи на света нов модел Америка, не на доминиране, а на уважително лидерство. Всичко това изглеждаше добре и можеше да се превърне в основа за успех, коментират експертите. Но критиците в самата Америка предсказваха, че преустройството на външната политика ще доведе до отслабването на САЩ в борбата с международния тероризъм, че ще изложи страната на нов удар и това получи потвърждение - експлозията на секретна база на ЦРУ в Афганистан на 30 декември, когато загинаха седем американски и един йордански разузнавачи, а преди това – опитът за терористичен акт от 25 декември на лайнер, летящ за Детройт, който по чудо не се взриви.

Обама влезе във външната политика и като противоположност на своя предшественик Джордж Буш. Той не може да се върне към позициите и методите на Буш, тъй като тогава нямаше да е този, за който се представяше пред избирателите. Но гарантирането на безопасността на американската нация от терористични заплахи сега е най-главното за президента и неговата администрация. Всичко останало, включително отношенията с Русия и отлагането на преговорите с нея за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия /СНВ/ за тази година, за Обама не е първостепенно. Въпреки това много руски политолози смятат, че първата година от президентството на Обама положително се е отразила на отношенията между Русия и САЩ, променяйки психологическия климат в двустранните контакти. Дори те отчитат това като един от успехите на американския президент в първата година на неговия мандат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5578 |05.01.2010 Обама затяга примката около "Ал Кайда" . 2| 6189 |11.12.2009 Анджелина Джоли атакува Обама за кризата в Судан . 2| 5622 |10.12.2009 Барак Обама - носител на Нобеловата награда за мир . 2| 5593 |26.11.2009 Неканени гости посетиха Барак Обама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads