Реклама / Ads
1| 5557 |05.01.2010 СВЯТ

Обама затяга примката около "Ал Кайда"

.
Днес президентът на САЩ Барак Обама ще събере началниците на американското разузнаване, след като през миналата седмица отправи остри критики към службите за „недопустимите” пропуски, позволили на „Ал Кайда” да направи опит за атентат срещу американски пътнически самолет.
 

Срещата на Обама с началниците на основните служби за сигурност в САЩ има за цел да се уговорят подробности по повод разследването на неуспешния опита за атентат на борда на  А 330.

По първоначални данни през ноември бащата на 23-годишния атентатор е алармирал американското посолство в Нигерия относно дейността на сина си. Тези данни са били предадени на службите за разузнаване, но не са били обект на кръстосана проверка, нито са били разпространени между различните администрации. Заподозреният не е бил вписан в списъка с хора, на които им е забранено влизане в САЩ и визата му не е била отнета.

Според американската преса Агенцията за национална сигурност е прихванала електронни съобщения от Йемен, където атентаторът е имал престой, за нигерийски гражданин, обучаван за мисия на „Ал Кайда”. В други съобщения се е говорело за планиран атентат на Коледа.

Преди повече от година Великобритания е информирала американското разузнаване, че детройтският терорист има връзки с екстремисти, пише „Дейли Телеграф”. Умар Фарук Абдулмуталаб има досие във Великобритания, в което се посочва, че е имал контакти с радикални мюсюлмански проповедници. Досието е било изпратено на американските власти през 2008 г. Това разкритие ще смути още повече президента Барак Обама, върху който вече се оказва натиск за пропуските на американското разузнаване при идентифицирането на терориста.

Междувременно днес стана ясно, че дипломатическата мисия на САЩ в Йемен отново ще пристъпи към работа. Посолствата на Франция и Великобритания също възобновиха някои видове работа, но все още са затворени за публични услуги. По-рано САЩ, Великобритания, Франция и Япония взеха решение да затворят вратите на своите посолства в Йемен, поради заплахи от възможни нападения на терористичната мрежа „Ал Кайда”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5416 |03.01.2010 "Ал Кайда" затвори посолствата на САЩ и Великобритания в Йемен . 2| 6172 |11.12.2009 Анджелина Джоли атакува Обама за кризата в Судан . 2| 5598 |10.12.2009 Барак Обама - носител на Нобеловата награда за мир . 1| 6176 |28.11.2009 Взривиха влак в Русия, около 40 загинаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads