Реклама / Ads
2| 6189 |11.12.2009 СВЯТ

Анджелина Джоли атакува Обама за кризата в Судан

.
Анджелина Джоли
“Държавната политика повдига някои въпроси,” коментира Джоли в изданието Нюзуик.
 
“Обама твърди, че възнамерява да подобри живота на хората в Дарфур. Бих искала да знам какво значи това извън очевидния факт, че положението няма как да стане по-зле.” Актрисата, която е посланик на добра воля на ООН от 2001 г., работи активно в подкрепа на населението в Дарфур в Судан чрез фондацията “Джоли-Пит”. Коментарът й е по повод световния ден на човешките права.

Тя отбелязва исторически трагедии възникнали преди хуманитарната криза в Дарфур, където 300 хил. са убити и 2.7 млн. преместени от родните им места. “Администрацията на Обама не е предприела конкретни мерки да въведе решението на Международен криминален съд в изпълнение,” пише тя. “Ще има натиск върху САЩ и нашите партньори да осигурят стабилност в Судан. Трябва да се поеме отговорност за тези престъпления. В крайна сметка няма да има справедливост за жертвите, а извършителите на деянията ще останат на свобода.”

Африканският съюз е изпратил 7000 войници в големия колкото Франция Дарфур, но непрекъснато е изправен пред препятствия в опита да изпълни мисията си. Блокирани са доставките на бронирана техника, отказва му се системно гориво за самолетите.

В началото на август 2008 г. Съветът за сигурност към ООН за пореден път насочи критиките си срещу войнстващия ислямски режим, господстващ в една от най-бедстващите страни на Африканския континент – Судан.

Кризата започва още през 1989 г. Тогава на власт чрез преврат идва правителството на фундаменталистката организация “Национален ислямски фронт” (НИФ). Тя суспендира конституцията, забранява действащите медии, разпуска партиите и синдикатите. После съставя нова конституция, която впоследствие частично суспендира. На няколко пъти се явява на избори, които печели с около 90%. И така до ден днешен, когато е още на власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5622 |10.12.2009 Барак Обама - носител на Нобеловата награда за мир . 2| 5593 |26.11.2009 Неканени гости посетиха Барак Обама . 0| 12201 |22.11.2009 Заблудени сомалийски пирати атакуват френски военен кораб . 0| 5208 |01.11.2009 Обама празнува Хелоуин с 2000 деца в Белия Дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads