Реклама / Ads
2| 5603 |10.12.2009 СВЯТ

Барак Обама - носител на Нобеловата награда за мир

.
Барак Обама
Днес Барак Обама пристигна в Норвегия, за да получи Нобеловата награда за мир на официална церемония в норвежката столица Осло. Новината идва само десет дни, след като американският президент обяви стратегията за увеличаване на силите на НАТО в Афганистан, с нови 30 000 американски войници.
 

Това разбуни духовете в Европа, където все повече се увеличават съмненията дали Обама наистина заслужава отличието за мир, след като продължава до води война.

“Президентът на САЩ прояви цинизъм като се съгласи да приеме Нобеловата награда за мир, а в същото време продължава войната в Афганистан”, смята бившият кубински президент Фидел Кастро. „Защо Обама, който вече беше решил да продължи войната в Афганистан, реши да приеме Нобеловата награда за мир? Никой не го е принуждавал да проявява подобен цинизъм”, отбелязва Кастро в своя статия, която беше прочетена по кубинската телевизия.

Фидел посочва, че речта на Обама за мисията в Афганистан, произнесена на 1 декември, е била напълно в стилистиката на Джордж Буш-младши. „В този ден ми се струваше, че слушам Джордж Буш. Аргументите на сегашния президент на САЩ по нищо не се отличават от философията на неговия предшественик с изключение на това, че Обама е против мъченията”, добавя Фидел Кастро.

Държавният глава на САЩ спечели Нобеловата награда за мир за 2009 г. след 205 номинирани. Награжадващият комитет присъди отличието за “изключителните му усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите”, като подчерта новия му подход към мюсюлманския свят и опитите му да спре разпространението на ядрени оръжия.

Изненадващият избор превърна Обама в третия действащ президент на САЩ, който печели Нобелова награда и шокира наблюдателите, защото той пое поста на държавен глава по-малко от 2 седмици преди крайния срок за представяне на номинации. Макар че имаше спекулации около името му, повечето наблюдатели смятаха, че е твърде рано да се даде награда на президента.

“В изключително редки случаи някой успява да привлече вниманието на света така, както го направи Обама и да даде на хората надежда за по-добро бъдеще”, се казва в изявлението на Комитета. “Неговата дипломация лежи на концепцията, че тези, които трябва да ръководят света, трябва да го правят въз основата на ценности и отношение, които се споделят от по-голямата част от населението на земята”.

Комитетът обръща специално внимание на визията на Обама за свят без ядрени оръжия и работата му в тази посока. “Като президент Обама създаде нов климат в международната политика. Многостранната дипломация си върна централното място при съществена роля от страна на ООН и други международни институции”, продължава изявлението.

По време на обръщението си във Осло сити хол днес, Обама ще има възможността да се аргументира, ако може, как воденето на две войни съответства на визията му за диалог и мирно сътрудничество, коментира британският вестник “Индипендънт”. И докато високото отличие му бе присъдено отчасти заради поредицата от блестящи речи на президента, например тази, свързана неразпространението на ядрени оръжия или протягането на ръка към мюсюлманския свят, днешната реч на Обама може да се окаже най-трудната. Още повече, че дори и неговите сънародници не смятат, че той заслужава Нобелова награда за мир. Според последни проучвания, близо 40 % от американците дори са изгубили уважение към институциите, които определят носителите на Нобелови награди, само заради тазгодишния избор на Обама.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5574 |26.11.2009 Неканени гости посетиха Барак Обама . 0| 5188 |01.11.2009 Обама празнува Хелоуин с 2000 деца в Белия Дом . 3| 5192 |09.10.2009 Барак Обама спечели Нобеловата награда за мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads