Реклама / Ads
0| 3581 |12.07.2022 СВЯТ

Борис Джонсън се оттегля на 6 септември?

.
Премиерският мандат на Борис Джонсън ще приключи на 6 септември по график, договорен в понеделник вечерта от шефовете на Консервативната партия. Премиерът на Обединеното кралство трябва да се оттегли от ролята си след осем седмици, след като нов лидер на торите бъде избран при гласуване на членовете на партията, приключващо на 5 септември, предават от брюкселското издание ”Politico”.
 

Помазаният наследник на Джонсън вероятно ще поеме поста лидер на торите и министър-председател на Обединеното кралство на следващия ден.


Греъм Брейди, председателят на Комисия 1922 на торите, която определя графика, обяви условията в понеделник вечерта, след като правилата бяха одобрени от управителния съвет на Консервативната партия.


Номинациите за лидерството ще бъдат отворени и ще приключат днес. Кандидатите за лидерство на торите ще трябва да осигурят подкрепата на 20 свои колеги в парламента, за да влязат в бюлетината, преди гласуване сред депутатите от торите на следващия ден. Всеки кандидат с по-малко от 30 гласа при първоначалното гласуване в сряда ще бъде отстранен. Очаква се в четвъртък да се проведе второ гласуване, при което ще отпадне всеки кандидат с по-малко от 30 гласа. Ако няма такъв, ще отпадне последният класирал се. Третото гласуване сред депутатите, ако се наложи такова, е насрочено за следващия понеделник, 18 юли. 


Очаква се последователните гласувания да се провеждат всеки ден при същите условия, докато останат само двама кандидати, които на свой ред ще бъдат подложени на гласуване от членовете на Консервативната партия. Победителят в това гласуване ще замени Джонсън като министър-председател.

 

Джонсън влезе на "Даунинг стрийт" №10 през юли 2019 г. след подобен процес след оставката на Тереза ​​Мей. Тя остана като лидер и министър-председател, докато се проведе двумесечното състезание за лидерство, но след това се оттегли веднага след края му. Джонсън пое поста на 24 юли, ден след обявяването на резултатите от гласуването на членовете на торите.


Джонсън беше принуден да подаде оставка миналата седмица, след като загуби подкрепата на по-голямата част от консервативните депутати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3532 |22.05.2022 Бащата на Борис Джонсън вече е с френско гражданство . 0| 3371 |12.04.2022 Глобяват Борис Джонсън заради партитата . 0| 4744 |29.03.2022 Борис Джонсън: Натискът върху Путин трябва да бъде увеличен . 0| 4771 |11.03.2022 Джонсън изпитал „разочарование и агония“, че трябвало да откаже на Зеленски зона, забранена за полети над Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads