Реклама / Ads
0| 5033 |01.06.2020 СВЯТ

Brexit в условия на COVID-19 - двойната заплаха за икономиката на Острова

.
Неясни остават бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания. Постигането на споразумение, което да уреди “правилата на играта” все още се оказва огромно предизвикателство в двата Brexit лагера.
 

Формално Великобритания напусна Общността, след като Борис Джонсън успя да прокара своята сделка в британския парламент. Припомняме, че това се случи след като премиерът предизвика предсрочни парламентарни избори и така консервативната партия успя да вземе мнозинство. Това се случва за пръв път от Маргарет Тачър насам, а рокадите в депутатските места направиха възможно случването на Brexit. 


Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние обаче заяви, че от тогава до днес Великобритания е направила няколко крачки назад в ангажиментите които е поела по време на преговорите.  Той призова страната да се придържа към “правилата на играта”, защото в противен случай икономиката на Острова ще бъде ударена двойно - от неуредените търговски отношения с ЕС и от кризата, причинена от COVID-19.


Той добави, че британските преговарящи трябва да бъдат "напълно в съответствие с това, което премиерът подписа с нас, тъй като 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС и Европейският парламент нямат къса памет".

"Спомняме си много ясно текста, който преговаряхме с Борис Джонсън. И просто искаме да видим, че това е спазено в писмен вид. И ако това не се случи, няма да има споразумение", отбеляза Барние, потвърждавайки, че Еропейският съюз няма да одобри сделка, която би навредила на блока или "на целостта на единния пазар".

 

Според него Великобритания трябва да бъде "по-реалистична" в своите искания по време на продължаващите през настоящата седмица търговските преговори с ЕС.

 

"Ясно е, че искаме споразумение, но това не може да бъде споразумение на всяка цена. Няма да приемем, никога няма да приемем нещо, което да направи единния европейски пазар по-нестабилен“, добави той.

 

Той отново подчерта, цитиран от БНР, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз без търговска сделка, ако не бъде постигнато споразумение до края на годината.

 

"Става въпрос просто за превръщане на обещанията на британския премиер Борис Джонсън и на лидерите на ЕС през миналата година в законов текст - ни повече, ни по-малко“.

 

"Трябва да помним заедно ангажиментите, които поехме заедно“, каза той.

 

Барние добави, че през целия процес на Брекзит Великобритания се опитва да подбере най-добрите аспекти на досегашното ѝ членството в ЕС, без обаче да приеме съответните задължения.

 

Въпреки че Барние посочи пред Sunday Times, че двете страни "не са постигнали много голям преговорен напредък", той добави, че "дори и да е трудно, вярвам, че споразумението е възможно“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5965 |28.05.2020 Безработните заради COVID-19 в САЩ - вече над 40 милиона . 1| 6103 |28.05.2020 УНИЦЕФ: 86 млн. деца ще изпаднат в бедност заради COVID-19 . 0| 5279 |27.05.2020 Починалите заради COVID-19 по света надминаха 350 хиляди души . 1| 5271 |26.05.2020 СЗО: Опасността от COVID-19 не е преминала. Възможен е втори пик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads