Реклама / Ads
1| 4994 |28.01.2020 СВЯТ

Денят на страшния съд: Какво следва след Brexit?

.
Полунощ на 31 януари - моментът, в който Европа ще се промени. Причината - най-накрая ще се случи така дългоочакваният Brexit. Какво ще се случи обаче след евроразвода и как това ще се отрази на жителите на острова и цялата общност?
 

Отговорът е - нищо съществено. Поне към момента. Някои британски партии, организирани от поддръжници на Brexit ще се разпаднат, защото вече няма да има причина за тяхното съществуване. Британският парламент и Борис Джонсън може би най-накрая ще си отдъхнат, защото продължителната битка най-накрая ще и преключила.

 

Годината беше трудна за британския премиер, който пое щафетата от Тереза Мей, вкара страната в огромна криза, не успя да договори сделка с ЕС, предизвика предсрочни парламентарни избори заради невъзможността да се договори с депутатите в парламента и в крайна сметка консервативната му партия победи. Победи лейбъристите и за пръв път от Маргарет Тачър насам постигна мнозинство, което позволи на Джонсън да действа така както иска.

 

И това очаквано доведе до финалното случване на Brexit. И макар че привидно водите са спокойни, политическите лидери ще бъдат изправени пред няколко предизвикателства - уреждане на търговските отношения с Великобритания, как стои въпросът с услугите и пътуванията и прочее. Всекидневните връзки между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел ще договорят бъдещите си отношения. Някои практически промени обаче ще се случат още преди това, обясняват от Euronews.

 

Прецедентът

 

Евроразводът е първият в историята на съюза. Излизането на Великобритания от пределите на Общността значително ще намали нейното население.

С напускането на 66 милиона граждани населението на ЕС ще се понижи до около 446 милиона. Територията му ще намалее с 5,5 на сто.

 

Връщане назад обаче има. Ако някога Великобритания реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.

 

Институционалните промени

 

Великобритания напуска ЕС и се превръща в една от "третите страни".

 

В заседанията вече няма да участва нито един от 73-те британски евродепутати, които бяха избрани през май. 46 от местата ще бъдат запазени за бъдещи държави членки, а 27 ще бъдат преразпределени.

 

Лондон вече няма да може да предлага кандидат за еврокомисар. В европейската изпълнителна власт вече няма британски представител, след като Борис Джонсън отказа да номинира такъв.

 

От своя страна пък британският премиер ще се сбогува със срещите с евролидерите. Той няма да получава покани за срещите на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи.

 

Гражданите

 

Ето това е големият въпрос. Как ще бъдат засегнати гражданите и най-вече онези, които се молеха Brexit да не се случи. По време на референдума през 2016 година мнозинството от гражданите подкрепи идеята за напускането на ЕС. Но демографската разбивка на гласувалите показа нещо много интересно - младите хора и огромен процент от жителите на Шотландия се обявиха против. И продължиха да настояват за ново допитване.

 

Е, такова не се случи, затова сега именно те (както и чуждестранните граждани на Острова) се чудят какво ще последва.

 

Около 1,2 милиона британски граждани живеят в страни от ЕС, предимно в Испания, Ирландия, Франция, Германия и Италия, по данни на ООН.

 

Според британската статистическа служба във Великобритания живеят 2.9 милиона граждани на 27-те държави от ЕС, които се равняват на около 4,6 на сто от населението на страната.

 

По силата на споразумението за напускане, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приемните държави до края на преходния период.

 

Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни.

 

Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Брекзит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4414 |21.01.2020 Столът на Тръмп изстива. Какво ще се случи по време на импийчмънта? . 0| 4598 |28.12.2019 Оперираха арменския президент, крият от какво . 2| 4727 |08.04.2019 Путин разкри при какво условие се пуска ”Турски поток” до края на годината . 5| 5247 |29.12.2018 Юнкер се мае, разбира ли Румъния какво значи да ръководи ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads