Реклама / Ads
0| 4412 |21.01.2020 СВЯТ

Столът на Тръмп изстива. Какво ще се случи по време на импийчмънта?

.
Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
За едва трети път в историята на САЩ американски президент ще се изправи пред Сената в процес по импийчмънт. Изслушванията трябва да започнат днес, а големият въпрос е - ще слезе ли Доналд Тръмп от креслото си?
 

На теория подобен процес в действителност може да доведе до свалянето на американския държавен глава от власт. Демократите в Камарата на представителите предадоха обвинението на горната камара миналата седмица. Днес седем обвинители, начело с председателя на комисията по разузнаването Адам Шиф, ще представят и аргументите си срещу Тръмп. Защитниците на президента ще отговорят, а сенаторите ще играят ролята на съдебни заседатели.

 

Всичко започна през август миналата година, когато на светло излязоха обвиненията срещу Тръмп. В периода октомври-декември започна разследване и имаше изслушвания в Камарата на представителите. През декември гласуването за започване на импийчмънт мина и през януари тази година случаят влезе в Сената.

 

Срещу Тръмп има повдигнати две обвинения. На първо място американският президент е обвинен в намеса в политиката на Украйна. Той е помолил правителството на страната да му помогне в спечелването на предстоящите президентски избори. Тръмп поискал да започнат разследване срещу основния му опононент в битката за Белия дом - Джо Байдън.

 

Второто обвинение срещу американския президент е за възпрепятстване работата на Конгреса.

 

Сенатът се състои от 53 републиканци, 45 демократи и двама независими, които обикновено гласуват с демократите. Това означава, че 4-ма републиканци би трябвало да се опълчат на партията си, за да може да бъде удовлетворено желанието на демократите за изслушване на свидетели.


Процесът може да продължи и през февруари. Тогава започват и първичните избори на демократите – първо в Айова, после и в Ню Хемпшър. Съвпадението може да попречи на кампаниите на четиримата сенатори, състезаващи се за номинацията на партията – Бърни Сандърс, Елизабет Уорън, Ейми Клобушар и Майкъл Бенет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4325 |19.01.2020 Хиляди жени протестираха срещу Тръмп във Вашингтон . 1| 4105 |19.01.2020 Адвокатите на Тръмп за импийчмънта: Това е опасна атака . 3| 5091 |17.01.2020 The Guardian: Аятолах Али Хаменей нарече Тръмп „клоун“ в петъчната си проповед . 0| 4162 |13.01.2020 Техеран плаши със съд Доналд Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads