Реклама / Ads
32| 5825 |12.02.2022 СВЯТ

Джо Байдън: Войната може да започне още в сряда

.
Джо Байдън
Още в края на декември 2021 г. тези спътникови снимки на струпване на руска военна техника край границата с Украйна предизвикаха съмнения за предстоящ военен конфликт. Нарастват опасенията у западните държави за съвсем скорошно нападение на Русия над Украйна. Според разузнавателна информация то ще стане още в сряда, твърди американски високопоставен служител, запознат с данните и цитиран от световни информационни агенции.
 

Според "Политико" пък американският президент Джо Байдън е назовал директно датата 16 февруари (сряда) по време на снощната си видеоконферентна връзка с лидерите на страните от НАТО и Европейския съюз. В публикацията се казва, че физическото нахлуване в Украйна "може да бъде предшествано от редица ракетни удари и киибератаки".


Официално обаче Байдън засега само призова всички американски граждани в Украйна да напуснат незабавно, защото при нападение трудно може да се гарантира безопасното им и бързо изтегляне от страната. "Имаме си работа с една от най-големите армии в света - каза той. - Това е много специална ситуация и нещата бързо може да се объркат".


Същевременно днес се появи информация, че още тази сутрин местно време Белият дом официално ще нареди на служителите на US посолството в Киев да се евакуират.


И макар от Белия дом официално да не потвърждават сряда като ден за атаката, съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан обяви, че нападението на Русия над Украйна "вероятно ще започне с удар по въздух още преди края на зимните олимпийски игри в Пекин" (те трябва да завършат другата неделя, 20 февруари).


"Русия в момента има достатъчно сили, за да осъществи голяма военна операция срещу Украйна и нападението може да започне във всеки един момент", каза Съливан на брифинг в Белия дом.


Той добави, че американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин е готов да нареди нахлуване съвсем скоро, и че е възможно светкавично нападение директно по украинската столица Киев. Съливан повтори призива на Байдън американците, които още са в Украйна, да напуснат до 48 часа, защото руско въздушно нападение ще затрудни неимоверно заминаването им.


Няколко съюзни страни в НАТО, включително Великобритания, Канада, Норвегия и Дания, също отправиха настоятелни предупреждения към своите граждани да напуснат Украйна. Това стори и Нова Зеландия.


На фона на нарастващото напрежение говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви: "Истерията в Белия дом е показателна повече от всякога. Англо-саксонците имат нужда от война. На всяка цена. Провокациите, дезинформациите и заплахите са предпочитан метод за решаване на техните собствени проблеми".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5526 |26.01.2022 Байдън: Ще наложим санкции лично на Путин, ако нахлуе в Украйна . 2| 4304 |26.12.2021 Путин: Военно-техническият отговор на Русия може да бъде най-различен, ако САЩ и НАТО не ни чуят . 3| 3276 |08.12.2021 Путин за разговора с Байдън: Много открит, съдържателен и конструктивен . 0| 3430 |03.12.2021 Нов указ на талибаните: Никой не може да застави жените да се омъжват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads