Реклама / Ads
2| 2375 |29.07.2024 СВЯТ

Две години от руското престъпление в Оленивка. "Азовците носеха телата на другарите си. Много бяха оставени да умрат от окупаторите"

.
На 28 юли се навършиха две години от нападението в наказателната колония в Оленивка. През нощта на 28 срещу 29 юли 2022 г. руснаците взривяват взривно устройство в барака в колонията, където са държани военнопленници от "Азов". В резултат на този взрив загиват 54 защитници на Мариупол и са ранени 130 души. Ранените азовски войници са оставени да се грижат за падналите си другари, а много от тях са оставени да умрат от окупаторите.
 

Войници от украинския батальон "Азов" вчера запалиха сигнални ракети по време на митинг с искане за освобождаване на украински военнопленници, които се намират в плен в Русия, на площад "Независимост" в Киев, Украйна. Няколко хиляди души и войници се събраха, за да отбележат втората годишнината.





Две години след експлозията, при която на 28-29 юли 2022 г. в наказателна колония в окупираната от Русия Оленивка, Донецка област, загинаха най-малко 54 украински военнопленници, а над 150 бяха ранени, никой не е привлечен към отговорност, тъй като Русия продължава да блокира усилията за разследване.

 

Според нов доклад на Организацията на обединените нации (ООН), публикуван на 25 юли, Русия не само е възпрепятствала всички усилия на международната общност за независимо разследване на нападението, но и е замърсила доказателствата на мястото.

 

Военнопленниците са защитени от международното хуманитарно право, което изисква хуманно отношение към тях от страна на задържащата страна, се казва в доклада. Всяко малтретиране трябва да бъде прозрачно разследвано и преследвано - закон, който руското правителство системно нарушава от началото на пълномащабната си инвазия.

 

Украинските власти нарекоха нападението в Оленивка умишлено руско военно престъпление, като заявиха, че Русия или е ударила затвора с артилерия, или го е взривила отвътре.

 

Киев заяви, че дни преди нападението руснаците умишлено са настанили украински военнослужещи от полкa "Азов", които са били пленени в Мариупол и са очаквали размяна на пленници, в отделна част от сградата на затвора, която по-късно е била разрушена при експлозията.

 

Русия обвини Украйна, че е атакувала затвора с HIMARS - произведена в САЩ високоточна ракетна система, която украинската армия за първи път използва месец преди нападението.

 

ООН стартира мисия за установяване на фактите, за да разкрие обстоятелствата на клането, но я разпусна през януари 2023 г. "поради липса на условия, необходими за разполагане на мисията на мястото".

 

Въпреки това, след като анализира фотографски доказателства и интервюира над 50 оцелели, ООН отхвърли твърдението на Русия, че експлозията в затвора в Оленивка е причинена от украинска ракета HIMARS в доклад, публикуван на 4 октомври.

 

Освен това в доклада се казва, че "моделът на структурните повреди изглежда съответства на проектиран боеприпас, който се е движил по траектория от изток на запад".

 

Завърналите се от плен разказаха за нечовешките условия на задържане, глада и изтезанията в затвора в Оленивка. Оцелелите от нападението заявиха, че руските похитители не са положили никакви усилия за спасяване и лечение на ранените.

 

Както се казва в последното изявление на ООН, "липсата на отговорност за смъртните случаи и нараняванията в наказателната колония в Оленивка се вписва в по-широкия контекст на широко разпространени и рутинни изтезания на украински военнопленници".

 

"Руските власти продължават да подлагат военнопленниците на плачевни условия на задържане, да ги лишават от здравни грижи и да им позволяват ограничен или никакъв контакт със семейството и външния свят“, се казва в изявлението.

 

Пресслужбата на Азовския полк излезе с изявление, в което призовава да се сподели информацията за трагедията, тъй като "руснаците разчитат на късата памет на световната общност, на забравянето на своите престъпления и на собствената си пропаганда“, за да избегнат наказание.

 

"Ранените азовци носеха телата на своите братя. Тези, които можеха да бъдат спасени, бяха оставени да умрат от окупаторите", се казва в изявлението.





"Оленивка е престъпление срещу човечеството, нарушение на всички възможни правила за водене на война и третиране на военнопленници“.

 

Ето какво пишат от "Азов":

 

"Разкажете на света за Оленивка.


На втората годишнина от нападението в Оленивка ви призоваваме да разкажете на света за тази трагедия.


Присъединете се към възпоменанието на жертвите на руското престъпление. Ангажирайте украинската и международната аудитория.


- През нощта на 28 срещу 29 юли окупаторите взривиха барака в колонията "Оленивка" с военнопленници.


- При взрива загинаха 54 защитници на Мариупол и бяха ранени 130 души.


- Ранените азовски войници носеха телата на своите другари. Онези, които е можело да бъдат спасени, са били оставени да умрат от окупаторите.


- Оленивка е престъпление срещу човечеството, нарушение на всички възможни правила за водене на война и третиране на военнопленници.


- русия разчита на късата памет на международната общност, на забравата на своите престъпления и на собствената си пропаганда.


Всяко разпространение е важно. Колкото повече хора научават за престъпленията на окупаторите, толкова по-малки са шансовете на Русия да избегне наказание.


Разкажете ни за Оленивка. Присъединете се към възпоменанието за жертвите на терористичната атака".

 

 

Командирът на "Азов" пък написа:

 

"Нарушаването на законите и обичаите на войната от руснаците завърши с екзекуцията на 53 невъоръжени азовци в Оленивка. Преди две години те бяха коварно убити в съня си при терористична атака, организирана от руснаците в казармата на колонията. Повече от сто наши братя бяха ранени. Съвременната история не познава подобни примери на нечовешка жестокост към военнопленници.


В деня, в който цялата страна прекланя глава пред загиналите в Оленивка азовци, имам само един въпрос: дали другите гаранти за живота на личния състав на Мариуполския гарнизон са положили всички усилия, разработили са всички възможни варианти и са използвали необходимите лостове за въздействие върху руснаците, за да гарантират, че обещаните обмени след 3-4 месеца след освобождаването от "Азовстал" ще се случат?


Работата на Азов е да унищожи врага и да попълни обменния фонд. Нашето подразделение успешно изпълнява тази задача в сектора Кремина в продължение на една година. Често срещу всички шансове. Дали тези, които доброволно са поели тези задължения, и тези, които по закон са длъжни да си вършат работата?


Трудно е да се опише с думи какво представлява един ден в руски плен. Няма време. Постоянни изтезания, глад, показен процес в Оленивка, незаконни съдебни процеси и доживотен затвор", пише Денис Прокопенко, който също беше в руски плен, но бе върнат в Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2747 |27.07.2024 Над 100 стълкновения на фронта в Украйна за денонощие . 0| 3043 |26.07.2024 Париж готви невиждано откриване на Олимпиадата, България ще бъде представена от 46 спортисти . 6| 2754 |23.07.2024 Камала Харис привлече нужната подкрепата, за да бъде кандидат на демократите . 8| 2742 |22.07.2024 Доналд Тръмп: Смешната Камала е луда. Ще я бия по-лесно от Байдън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads