Реклама / Ads
0| 4327 |23.09.2018 СВЯТ

Ердоган иска преврат на отношенията с Германия

.
Реджеп Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че ще работи за подобряване на политическите и икономическите си отношения с Германия по време на посещение в европейската държава по-късно този месец, информира ”Ройтерс”.
 

Турция се опитва да стопли отношенията с ЕС в момент, когато връзките със САЩ рязко се влошиха и турската лира сериозно се обезцени.

 

Ердоган също ще посети САЩ, за да участва на ежегодната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Там той ще се срещне с американски инвеститори. По график турският лидер ще посети Германия от 27 до 29 септември, допълва Нюз. бг. .

 

"Приоритетът ни по време на посещението ми в Германия е напълно да оставим зад нас периода, който преживяхме през последните години в нашите политически отношения", каза Ердоган на пресконференция преди да отлети за САЩ.

 

Той добави, че ще бъдат предприети стъпки за задълбочаване на икономическите отношения на взаимноизгодна база. Отношенията между Германия и Турция се обтегнаха след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Оттогава Анкара задържа десетки хиляди хора, включително и няколко германци. Но през последните месеци се забелязва разведряване, след като турските власти освободиха германско-турски журналист и позволиха на друг германец да напусне страната.

 

Най-голямата турска диаспора в света е в Германия. Повечето имат двойно гражданство. Германският финансов министър Олаф Шолц заяви след среща с турския си колега в петък, че Ердоган ще поиска икономическа помощ по време на срещата си с канцлера Ангела Меркел.

 

Реджеп Ердоган коментира и други теми. Според него най-големият проблем пред бъдещето на Сирия са терористите на източния бряг на Ефрат, съобщава Анадолската агенция.

 

Той увери, че новото международно летище в Истанбул, един от мегапроектите на турския лидер, ще бъде отворено по план на 29 октомври, въпреки че има стачка на строителите, информира АФП.

 

"Датата на откриване е 29 октомври. Проведени са тестове...Сградата на терминала е готова, пистите наистина са хубави", отбеляза Ердоган пред журналисти.

 

Стотици работници, които строят третото летище в Истанбул, стачкуват заради инцидентни със смъртни случаи на работното място и лошите условия. Но властите предприеха действия и арестуваха 500 души, според синдикати.

 

Появиха се спекулации, че летището може да бъде отворено на 31 декември, но Ердоган опроверга подобна информация.

 

"Няма такова нещо", заяви Ердоган. Първоначално летището ще обслужва по 90 милиона пътници на година и 150 милиона до 2023 г. 35 000 строители са ангажирани с проекта, включително 3000 инженери и административни служители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6256 |22.09.2018 Русия е искала да организира бягството на Джулиан Асанж от Лондон . 0| 3825 |19.09.2018 Съпартийци на Ливиу Драгня поискаха да напусне постовете си в Румъния . 1| 3932 |17.09.2018 Путин и Ердоган се срещат в Сочи заради Сирия . 0| 3984 |14.09.2018 Ердоган се среща с Путин заради Идлиб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads