Реклама / Ads
2| 4978 |24.10.2020 СВЯТ

Ердоган: Макрон се нуждае от психиатрично лечение

.
Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Ердоган каза по адрес на френския си колега Еманюел Макрон, че се нуждае от психиатрично лечение заради отношението му към мюсюлманите и исляма, предаде агенция Ройтерс.
 

По-рано този месец Макрон обеща да се бори срещу "ислямисткия сепаратизъм", който по думите му заплашва да завладее някои мюсюлмански общности във Франция. Страната бе шокирана от обезглавяването на учител по история от ислямистки радикал, който искал да отмъсти за показани от учителя карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на изразяване, припомня агенцията.

 

"Какъв е проблемът на този човек, наречен Макрон, с мюсюлманите и исляма? Макрон се нуждае от психиатричен преглед", заяви Ердоган в реч на конгрес на неговата Партия на справедливостта и развитието в централния турски град Кайсери.

"Какво друго може да бъде казано на държавен глава, който не разбира свободата на вероизповедание и който се държи по този начин към милиони хора, живеещи в неговата държава, които са представители на различно вероизповедание?", попита Ердоган.

 

Турският президент е вярващ мюсюлманин и откакто неговата партия дойде на власт през 2002 г., той опитва да обърне Турция, която е мюсюлманска, но светска държава, към исляма, отбелязва Ройтерс.

След коментара на френския президент за "ислямитския сепаратизъм", Ердоган заяви на 6 октомври, че думите на Макрон са "ясна провокация" и показват "наглостта" на френския лидер.

 

Турция и Франция са съюзнички в НАТО, но имат разногласия по различни въпроси, като политиката в Сирия и в Либия, морската юрисдикция в източно Средиземно море и конфликта в Нагорни Карабах.

 
Ердоган и Макрон обсъдиха разногласията си в телефонен разговор миналия месец и се договориха да подобрят контактите и да държат каналите за комуникация отворени, припомня Ройтерс.

 

Междувременно турският президент обвини германската полиция във "фашизъм" заради неотдавнашната полицейска акция в берлинска джамия.

"Европейският фашизъм достига ново ниво с подобни атаки срещу собствените си граждани", каза той.

 

Германската полиция нахлу в джамията Мевлана и няколко други места в Берлин в рамките на разследване на измама със субсидии за коронавирус, съобщи в четвъртък турската обществена телевизия на немски език TRT Deutsch. Турските власти категорично осъдиха случилото се, наричайки го "грозен акт".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 11380 |02.10.2020 Ердоган: Армения е престъпна държава, Йерусалим е наш град . 2| 6456 |21.08.2020 Ердоган: Турция откри голямо находище на природен газ в Черно море . 11| 6840 |20.08.2020 Еманюел Макрон: Ердоган дестабилизира Европа . 8| 6129 |11.07.2020 Ердоган: Решението за „Света София“ е суверенно право на Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads