Реклама / Ads
1| 4324 |25.10.2019 СВЯТ

Ердоган сигнализира прокуратурата срещу директора на френския седмичник ”Поан

.
Реджеп Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал жалба днес пред турското правосъдие срещу директора на френския седмичник ”Поан”, който на корицата на последния си брой го определя като ”унищожител” на кюрдите в Сирия, съобщава АФП.
 

Адвокатът на Ердоган Хюсеин Айдън е внесъл жалба в главната прокуратура в Анкара за "обида на държавния глава", съобщи Анадолската агенция.

Жалбата, в която се осъжда посегателство срещу "честта и достойнството" на турския президент, е насочена срещу директора на списанието Етиен Жернел, както и срещу главния редактор на международната рубрика Ромен Губер.

 

Корицата на последния брой на списанието от 24 октомври предизвика възмущението на турското правителство. На нея Ердоган е обвинен в "етническо прочистване" срещу кюрдите в Сирия в рамките на турската военна операция в Североизточна Сирия, предприета на 9 октомври.

 

Вчера турският президентски говорител Ибрахим Калън обвини в Туитър "Франция, която е колонизирала множество африкански страни /.../, която е избила хиляди хора и е практикувала търговия с роби". Турция редовно критикува западни страни и медии за това, че представят операцията й в Сирия като "война срещу кюрдите".


Анкара подчертава, че нейната операция, която е прекратена от миналата седмица, е насочена единствено срещу кюрската милиция Сили за защита на народа /СЗН/, която Турция разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Силите за защита на народа са подкрепяни от Запада, който вижда в тях съюзник в борбата срещу "Ислямска държава".

 

Това не е първият случай, когато корицата на сп."Поан" предизвиква гнева турските ръководители, отбелязва АФП. Миналата година седмичникът бе определил Ердоган като "диктатор", което породи множество протести в Анкара.

Турция е редовно обвинявана от неправителствени организации, че нарушава свободата на медиите и свободата на словото.

 

Френското списание "Поан", срещу което турският президент Реджеп Ердоган подаде жалба в главната прокуратура на Анкара заради обида на държавен глава, каза, че не се отказва от коментарите си, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

 

Корицата на последния брой на списанието от 24 октомври предизвика възмущението на турското правителство. На нея Ердоган е обвинен в "етническо прочистване" на кюрдите в Сирия в рамките на турската военна операция в Североизточна Сирия, предприета на 9 октомври.

 

Жалбата, внесена от адвоката на Ердоган, е насочена срещу главния редактор на международната рубрика на изданието Ромен Гюбер и срещу директора на списанието Етиен Жернел.

След новината за жалбата в редакционен коментар, публикувана в сайта на изданието, Жернел казва, че Ердоган определено има проблем със свободата на словото и че съди изданието заради престъпление, което в монархиите е известно като "посегателство срещу високопоставена личност".

 

"Няма да оттеглим нито една дума от онова, което сме написали", допълва той. Разследването на "Поан", предизвикало жалбата на турския лидер, говори за етническо прочистване на кюрдите в Сирия и твърди, че турската власт е сключила пакт с бивши фигури от Даеш и от Ал Каида, които да вършат тази "мръсна работа". В статията се питаше дали хората ще допуснат Ердоган да избива кюрдите и да заплашва Европа.

Днес Жернел припомни, че в предишен брой на изданието от май миналата година, то нарече Ердоган диктатор. След това афиши, рекламиращи списанието, бяха скъсани, а някои продавачи на вестникарски будки бяха заплашвани. "Нашето издание получи директни смъртни заплахи", припомни още той.

 

"Ердоган прати в затвора в Турция много журналисти и мисли, че неговите стремежи към цензура може да се упражняват и в други страни, в които пресата е свободна", допълва журналистът.

"Арогантността на управника в Анкара очевидно няма граници. Но той ще бъде разочарован: ние няма да отстъпим изобщо", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4091 |22.10.2019 Путин и Ердоган обсъждат офанзивата в Сирия . 2| 5408 |17.10.2019 Тръмп към Ердоган: Не бъдете глупак . 1| 5215 |16.10.2019 Ердоган: Никога няма да обявим примирие в Северна Сирия. Помпео отива в Анкара . 4| 4688 |15.10.2019 Ердоган сравни операцията в Северна Сирия с военната намеса в Кипър през 1974 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads