Реклама / Ads
0| 3586 |08.11.2021 СВЯТ

ЕСПЧ удари Полша заради съдебната реформа

.
Продължава да гори лютата битка между Европейския съюз и Полша заради спорната съдебна реформа в страната. Съдът по правата на човека призова Варшава да предприеме бързи действия по отношение върховенството на закона и независимостта на съдебната власт. Това е част от решение на магистратите, в което ЕСПЧ посочва, че на двама полски съдии е било отказано правото на справедливо изслушване.
 

Решението е по жалба на двама полски магистрати, които са поискали смяна на длъжността. Молбите им обаче са били отхвърлени от така наречения Национален съвет на съдебната власт - органът в Полша, който назначава съдиите. Те обжалваха решението през 2018 г., а жалбите им бяха разгледани от Камарата за извънреден контрол и обществени въпроси към Върховния съд на Полша, който през 2019 г. отхвърли жалбата. 

 

Тази Камара е създадена като част от правителствената реформа на полските съдилища през 2017 г. и всички съдии в този съд бяха назначени от Националния съвет на съдебната власт, чийто състав е обновен още същата година. ЕСПЧ смята, че резултатите от тъкмо тези реформи рефлектират върху гаранциите за независимост на съдебната система от законодателната и изпълнителната власт.

 

Според европейските магистрати полският президент Анджей Дуда е назначил съдиите в Камарата за извънреден контрол след препоръка на Националния съвет на съдебната власт и то въпреки друго решение на Върховния административен съд във Варшава, което се е обявило против препоръката. Това е направено "при явно незачитане на върховенството на закона“, се заключава в решението.

 

Съдът осъжда Полша да плати 15 000 евро обезщетение на всеки от жалбоподателите.


Проблемите на Полша с международните съдилища се дължат до голяма степен на консервативното и националистическо правителство в страната, което нарушава собствените си правила за избор на съдиите. Според критиците това е опит съдебната система да бъде поставена под по-строг политически контрол.

 

Битката между Брюксел и Варшава за върховенство на закона ескалира вече дни наред. В края на октомври Съдът на ЕС наложи глоба от 1 милион евро на ден заради неспазване на заповед за закриването на специален дисциплиниращ орган за съдии.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4018 |17.10.2021 Късметлия удари рекорден джакпот от 220 млн. евро във Франция . 0| 3243 |07.08.2021 Израел нанесе въздушни удари в Ивицата Газа . 0| 3282 |05.08.2021 Израел отвърна с въздушни удари на Ливан . 0| 3792 |04.08.2021 Две ракети от Ливан удариха територията на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads