Реклама / Ads
0| 4780 |04.01.2011 СВЯТ

Французи мераклии да строят АЕЦ в Турция

.
Френската компания „Електрисите дьо Франс“ (EDF) е заявила пред турските власти желанието си да построи АЕЦ в Турция, съобщава АФП, позовавайки се на източници от турското Министерство на енергетиката.
 

Френското предложение е било представено на турския министър на енергетиката Танер Йълдъз при „неформален“ разговор с френски министър миналата година, уточняват източниците.

Според в “Сабах” в момента турското министерство на енергетиката обмисля предложението на EDF, но се очаква приоритетно да продължи преговорите с Япония за изграждането на атомна централа.

В края на декември Турция и Япония подписаха меморандум за сътрудничество за евентуалното изграждане на втора атомна електроцентрала в Турция, след като разговорите с Южна Корея се провалиха. Очаква се окончателната сделка да бъде подписана до 3 месеца.

Втората турска АЕЦ ще се намира до черноморския град Синоп. Според плановете на правителството тя ще е с четири реактора, производствен капацитет 5600 мегавата и трябва да започне да работи през 2019 г. По оценки на анализатори проектът ще струва около 10 млрд. долара.

Ако преговорите с японците не завършат успешно, Турция може да се обърне към „Електрисите дьо Франс“, но до тогава може да изникнат още въпроси, допълват източниците на АФП. Според тях противопоставянето на Франция на влизането на Турция в ЕС и признаването от френския парламент на геноцида на арменците по време на Османската империя може да намалят шансовете на френския енергиен гигант.

Първата турска АЕЦ ще бъде построена от Русия край град Аккую в южната част на страната. Тя ще бъде с 4 реактора, всеки с мощност по 1200 мегавата. Изграждането й се предвижда за седем години, като руската страна ще притежава контролния пакет акции в компанията. След година и половина преговори сделката на стойност близо 20 млрд. долара бе сключена през май м.г. и в момента тече процесът по издаване на разрешителни.

Първоначално търгът за първата турска АЕЦ бе спечелен от консорциум с участието на руските „Атомстройекспорт“ и „Интер РАО ЕЭС“ и турската Park Teknik, но през 2009 г. договорът бе анулиран, защото турската страна възрази срещу предложената висока цена. Впоследствие споразумението стана възможно, след като турската държавна електрическа компания TETAS се съгласи да изкупува 70% от произвежданото от новата централа електричество.

Анкара се надява чрез изграждането на двете АЕЦ да намали зависимостта си от вноса на енергия и да покрие очаквания недостиг на електричество през 2023 г. В същото време договорът с руската „Атомстройекспорт“ за построяване на българската АЕЦ „Белене“ се аргументира основно с износа на електричество за региона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5034 |13.12.2010 Строят кула за 900 млн. евро в Париж . 14| 5558 |27.08.2010 2/3 от французите не щат ромите ни, подкрепят Саркози . 1| 5678 |28.05.2010 Французи протестират срещу пенсионната реформа . 0| 5058 |04.12.2009 И французите не щат минарета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads