Реклама / Ads
5| 5605 |07.11.2011 СВЯТ

Гърция върви към коалиционно правителство

.
Двете големи гръцки политически партии се споразумяха, че предсрочните избори трябва да се състоят на 19 февруари.
 

Гръцкият премиер социалист Георгиос Папандреу и лидерът на основната опозиционна сила в страната - консервативната партия Нова демокрация - Андонис Самарас, се споразумяха за формиране на коалиционно правителство с нов министър-председател, предаде Ройтерс.

Двамата ще се срещнат отново днес, за да обсъдят кой да оглави бъдещия кабинет. Новото правителство ще има задачата да приложи европейския антикризисен план преди следващите избори, се посочва в комюнике на президента Папуляс. Предсрочни избори трябва да бъдат произведени след ратификацията на европейския антикризисен план. 

Двете големи гръцки политически партии се споразумяха, че предсрочните избори трябва да се състоят на 19 февруари, съобщи финансовото министерство, цитирано от Ройтерс. Министърът на финансите Евангелос Венизелос и заместникът му Филипос Сахинидис се срещнаха с представители на опозиционната партия Нова демокрация, за да разискват колко време ще управлява коалиционното правителство, което предстои да бъде съставено, съобщава БТА.

Пробивът бе постигнат, след като Папандреу и Самарас се срещнаха в неделя вечерта в президентския дворец в Атина по инициатива на премиера. Целта на тристранния разговор бе намирането на изход от политическата задънена улица, която заплашва да тласне Гърция още по-близо до изпадането й в неплатежоспособност, чрез постигането на споразумение за съставяне на исканото от европейските партньори правителство на националното единство. Лидерът на опозицията бе поставил избирането на нов премиер като предварително условие за формирането на коалиционно правителство. Преди началото на срещата при президента, Папандреу обяви, че няма да оглави евентуалното коалиционно правителство. „Не проявявам интерес да бъде премиер в новото правителство”, даде да се разбере Папандреу в изявление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5331 |02.11.2011 Опозицията в Гърция иска оставка на кабинета . 3| 5678 |20.10.2011 Гърция: Парламентът гласува съкращения насред стачка . 4| 5393 |19.10.2011 Гърция парализирана от протести . 2| 4918 |05.10.2011 Нова стачка парализира Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads