Реклама / Ads
0| 4837 |13.03.2018 СВЯТ

Германия остро осъжда нападението над Скрипал

.
Германия остро осъжда нападението във Великобритания със забранено химическо оръжие, заяви външният министър Зигмар Габриел, цитиран от ”Ройтерс” и БТА.
 

Германският външен министър Зигмар Габриел каза, че Берлин осъжда покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря и изразява солидарност с Великобритания по случая с отравянето им, съобщиха осведомителните агенции.

 

Категорично осъждаме това нападение, извършено със забранено химическо оръжие. Солидарни сме с британските си приятели и сме в тясна връзка с тях, каза Габриел, цитиран от германското външно министерство.

 

Трябва да се потърси отговорност от престъпниците. Ако се потвърди, че зад нападението стои Русия, това ще е много сериозен въпрос, заяви германският външен министър.

 

Той каза, че се е обадил на британския си колега Борис Джонсън, за да изрази солидарността на Германия с британското правителство.

 

ФАКТИ:

 

- Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

 

- Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

 

- Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

 

- Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

 

- Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

 

- „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

 

- Великобритания настоява Москва да даде обяснения по случая. И предупреждава, че ако това не се случи, ще вземе ответни мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6258 |08.03.2018 Тръмп: Германия най-вероятно ще се изправи пред митата за вос на стомана и алуминий . 0| 5860 |03.03.2018 Германия приема все повече бежанци турци . 0| 5486 |01.03.2018 Германия оправда Русия за хакерската атака . 0| 4884 |21.02.2018 19 деца пострадаха при верижна катастрофа в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads