Американският ген.-майор Гари Волески, който ръководи сухопътните сили на предвожданата от САЩ коалиция срещу ДАЕШ, прогнозира, че чуждестранните бойци в края на краищата ще сформират голям контингент от екстремисти, останали в града, тъй като няма къде другаде да отидат.

 

Около 3 500 до 5 000 терористи от ДАЕШ са се окопали в Мосул, докато десетки хиляди бойци от иракската армия и полицията се отправиха към втория по големина иракски град за неговото отвоюване в настъпление, което започна от покрайнините на града в понеделник.

 

"Ние казваме на ДАЕШ, че техните главатари ги изоставят. Ние наблюдавахме движение за излизане от Мосул", заяви генералът в Багдад. Той е отказал да уточни колко главатари на ДАЕШ са напуснали, кога са го сторили, или накъде са се отправили, но посочи, че са били нападнати с удари от въздуха, докато са побягвали от града. Той отбелязал, че иракчаните ще проверяват щателно всеки, напускащ Мосул, и опитите на чуждестранните бойци да се смесят с очакваното масово побягване на цивилни хора от града щяло да бъде осуетено.