Реклама / Ads
1| 4330 |11.04.2021 СВЯТ

Гореща точка: Донбас. Задава ли се война с Украйна?

.
Ще стигне ли до точка на кипене напрежението край Украйна и ще избухне ли война? Този въпрос все повече притеснява международната общност, след като Киев би тревога за струпването на руски войски близо до границата на страната.
 

Руските войски бяха разположени по границата, след като бяха възобновени сраженията между украинската армия и подкрепяните от Кремъл сепаратисти. Русия отрича за натиск. На свой ред Киев също отхвърля обвиненията, че планира ново настъпление. 

А всичко се случва само седмици, след като на годишнината от анексирането на Крим руският президент Владимир Путин заяви категорично, че Крим е свещена земя за Русия - свято място и центъра, в който се събира националния ни дух.

 

Някои са на мнение, че по този начин руският президент тества реакцията на американския си колега Джо Байдън или пък се опитва да заеми по-строга позиция относно Украйна. Реакцията от САЩ никак не закъсня. Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че ако Русия действа агресивно спрямо Украйна, ще има тежки последствия. Позиция има и от други страни - британският външен министър Доминик Рааб също изрази възмущението си от случващото. 

 

Впрочем, тук е важно да се припомни фактът, че действията спрямо Крим се превърнаха в остър конфликт и създаде напрежение между Русия и Запада за пръв път от Студената война. Анексирането на Крим даде повод за налагане на санкции спрямо Кремъл. 

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара работи за мирно решение на конфликта между Украйна и Русия. Ердоган призова за намаляване на напрежението в Донбас след проведена вчера среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Русия също не мълчи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не се готви за война с Украйна и не представлява заплаха за никого. В същото време обаче по думите му Москва не може да стои безучастна към съдбата на рускоезичното население в Донбас.

 

“Граничим със страна, където всеки момент може да се възобнови гражданската война. Не изключваме ръководството на тази страна отново да сметне, че е възможно решаването на вътрешните проблеми със силови методи. Опасно ли е това за нас? Разбира се. Трябва ли да предприемем мерки за гарантирането на нашата сигурност? Трябва. Това и правим“, обясни Песков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3490 |03.04.2021 Гореща точка Мианмар: Петима души загинаха при потушаване на протести от армията . 2| 3552 |29.03.2021 Гореща точка: Мианмар. Голям международен отзвук след кръвопролитията . 1| 3418 |15.03.2021 Гореща точка: Мианмар. Жертвите на бунта срещу военната хунта растат . 1| 3609 |07.03.2021 Гореща точка Мианмар: Протестът и репресиите продължават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads