Реклама / Ads
0| 3111 |17.11.2021 СВЯТ

Гореща точка: Етиопия. За две седмици арестувани са поне 1000 души

.
Само две седмици след като в Етиопия бе обявено извънредно положение заради напрежението с Тиграй Организацията на обединените нации съобщи, че са били задържани най-малко 1000 души, предимно представители на етническия регион в северната част на страната.

Извънредното положение в Етиопия влезе в сила на 2 ноември - година след избухналото напрежение между правителството на Адис Абеба и Народния фронт за освобождение на Тиграй (НФОТ) - партията, която контролира региона по границата със Судан.

 

В момента Етиопия потъва в най-кръвопролитната си и продължителна гражданска война. За първи път федералното правителство на Етиопия е изправено пред пряко предизвикателство от група, която контролира регионален парламент и има значителен военен капацитет, каквато властва в Тиграй. Конфликтът там е сложен. Вече стотици хиляди хора са загинали от глад, набези на бандити, изнасилвания. 

 

Ескалацията дойде след като бойци от Тиграй обявиха, че са превзели два стратегически града в Амхара - един от деветте региона в Етиопия, който се намира на границата със Судан. НФОТ твърди, че се бие там, за да попречи на правителствена блокада, която спира достъпа до храна и хуманитарна помощ за Тиграй, от каквато се нуждаят 5 милиона души. Поне 400 000 са в условия, подобни на глад, според ООН. Но стратегическите градове също са близо до пътя, който свързва Адис Абеба с Джибути, пристанището, през което се превозва по-голямата част от вноса и износа на Етиопия. Етиопското правителство пък обвини НФОТ в умишлена ескалация на напрежението и нарушаване на човешки права, включително и в екзекуции на десетки цивилни. Управниците на Тиграй отричат.

 

Според анализатори става дума за "пропагандна война". В конфликта е замесен и мащабен инфраструктурен проект, който на практика цели приватизация на река Нил за 10 години. Става дума за огромен язовир, за чието напълване обаче ще е нужно огромно количество вода и дълъг период от време. Големият язовир на етиопското възраждане GERD се строи на река Нил, стойността му е близо 5 млрд долара. Всяка промяна в нивото на р. Нил обаче е опасна и може да се отрази на живота в региона, защото реката осигурява прехрана и поминък на мнозина. 

 

Обявяването на извънредно положение е валидно за следващите 6 месеца и дава право на властите в Етиопия да задържат заподозрени без съдебен процес, позволява извършването на обиски от къща до къща без наличието на заповед. Според ООН задържани в момента са предимно представители на Тиграй, което тревожи международната общност. 

 

Хиляди са загинали, а повече от два милиона души са били принудени да напуснат домовете си поради конфликта между етиопските власти НФОТ през последната година. В момента стотици хиляди живетят в условия на глад.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2966 |25.10.2021 Гореща точка: Судан. Военен преврат, протести, арести . 0| 3044 |24.08.2021 Гореща точка: Афганистан. Не всеки ще бъде спасен . 0| 3163 |12.08.2021 Гореща точка: Афганистан. Талибаните настъпват към Кабул . 2| 3730 |01.08.2021 Гореща точка: Афганистан. Талибаните са превзели половината страна
Реклама / Ads