Реклама / Ads
1| 4787 |12.03.2011 СВЯТ

ЕС е готов да се ангажира с новите либийски власти

.
Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз поискаха в петък либийският лидер Муамар Кадафи веднага да сдаде властта и изразиха готовност за диалог с бунтовниците срещу режима му, пише Труд.
 

От „новите либийски власти" обаче те бяха понижени до „политически събеседници" заради връзките им с режима, подчертани и от българския премиер Бойко Борисов.

„Проблемът има име - Кадафи. Той трябва да си отиде", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата на върха в Брюксел.

„Полковник Кадафи трябва да напусне властта веднага. Режимът му е изгубил цялата си легитимност и повече не е събеседник за ЕС", заявиха лидерите в заключителната си декларация.

Президенът на Европейския съвет Херман ван Ромпьой приветства временния съвет на съпротивата в Бенгази и заяви, че ЕС вече го смята за „политически събеседник".

България има резерви към съвета, защото го оглавяват бивши министри на Кадафи, някои от които причастни към процеса срещу медиците.

„Те направиха много смела стъпка да скъсат с Кадафи", каза Ван Ромпьой. „Смятаме ги за достатъчно надеждни на този етап да преговаряме с тях".

„Трябва да се признае, че членовете на временния национален съвет са работили за Кадафи. Това е истина, но те сега рискуват живота си", каза на пресконференция след срещата френският президент Никола Саркози.

„По тези проблеми има чувствителност в ЕС", каза той намеквайки за българските съображения, без изрично да споменава страната ни. „Но няма държава, която е преминала към демокрация от диктатура с хора, които никога не са работили за диктатурата".

„Аз обясних, че представители на този съвет (на опозицията в Бенгази - б.а.) са хората, които измъчваха българските медици осем години и че това ни струваше близо 60 милиона щатски долара" каза българският премиер Бойко Борисов след срещата.

„Европейският съюз приветства и окуражава временния преходен съвет, базиран в Бенгази, когото смята за политически събеседник", се казава в заключителната декларация. В черновата й се заявяваеше, че „ЕС е готов да се ангажира с новите либийски власти".

„Намериха се компромиси в думичките - „власти, институции", защото реалната власт спечелена с избори е на Кадафи", разясни Борисов.

Лидерите се въздържаха от идеите на Саркози за ограничени въздушни удари по силите на режима, ако те използват химически оръжия и нападат цивилни граждани. Срещата остави всички въпроси за евентуална силова намеса извън заключителната декларация „за да не предизвикват напрежение в арабския свят", каза Борисов.

Франция първа в четвъртък призна бунтовниците и съобщи, че ще размени посланици с тях. Повечето държави от ЕС обаче бяха резервирани към такава стъпка и държаха, че не бива да има намеса в кризата без мандат от ООН и подкрепа от арабските държави.

В заключителната си декларация участниците обещаха повишени усилия за овладяване на хуманитарната криза в Либия и съседните й държави и поискаха страните-членки и комисията да увеличат финансирането на европейската агенция за охрана на границите „Фронтекс".

Според документа Европа ще преразгледа партньорството си със страните от Южното Средиземноморие, като постави отношенията и помощта за тях в зависимост от напредъка им към демокрация.(Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4917 |02.06.2010 Турция е готова на компромис с Израел . 0| 4561 |05.03.2010 ЕС готов да приветства членството на Хърватия . 1| 4719 |09.02.2010 Ким Чен Ир e готов да ликвидира ядреното оръжие . 2| 5551 |16.12.2009 Румъния е готова да замести България в "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads