Реклама / Ads
0| 3686 |23.11.2018 СВЯТ

Испания иска да участва пряко в решението за съдбата на Гибралтар

.
Исабел Селаа, говорител на правителството в Мадрид.
На днешните преговори в Брюксел между Великобритания и страните членки на Европейския съюз пречка преди финалното споразумение се оказва Гибралтар. Испания заяви, че сделката за Брекзит трябва ясно да подчертае, че Мадрид ще има думата по въпроса за това как бъдещите отношения между ЕС и Великобритания ще се отразят на Гибралтар.
 

Ииспанският държавен секретар за европейските въпроси в министерството на външните работи Луис Марко Агириано заяви, че Испания иска "писмен" ангажимент от Лондон за Гибралтар преди срещата на върха на ЕС в неделя, на която се очаква да бъде договорено окончателно споразумението за Брекзит между ЕС и Обединеното кралство, предаде Франс прес. Запитан дали на срещата на върха в неделя испанският премиер Педро Санчес ще присъства, Агириано каза: "Той ще реши, когато види писмената британската декларация".

 

Испания заплашва да се противопостави на споразумението за Брекзит, ако нейното право на вето за бъдещите отношения между ЕС и британския анклав не бъде признато писмено, припомня Франс прес. Малкият анклав с 30 хиляди души население е британско владение от повече от 300 години.

 

Броени дни преди извънредната среща на 28-те в неделя за договора с Лондон, испанското правителство постави условието в текста да бъде включена клауза, че всички въпроси за бъдещето на Гибралтар трябва да се обсъждат в директни преговори и заплаши с вето, ако исканията не бъдат изпълнени.

 

„По отношение на Гибралтар и отношенията ни в бъдеще, за всичко, което се отнася до Гибралтар, трябва да бъдат дадени гаранции на Испания, че ще бъде представена във всички преговори и отношения, които Великобритания иска да установи с Европа”, заяви Исабел Селаа, говорител на правителството в Мадрид.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3930 |16.11.2018 Ципрас иска ”Турски поток” да мине през Гърция . 0| 3833 |13.11.2018 Никола Груевски е в Будапеща, иска политическо убежище . 0| 3593 |05.11.2018 Синовете на Хашоги поискаха тялото на баща им . 0| 3843 |30.10.2018 Тръмп иска да отпадне получаването на американско гражданство по рождение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads