Реклама / Ads
0| 3434 |18.05.2021 СВЯТ

Испански военни в помощ на Мароко след мигрантско цунами

.
Испанското правителство разположи войски в Сеута, след мигрантско нашествие по границите на Мароко в северния африкански енклав. За това съобщи източник от вътрешното министерство на страната днес, цитиран от France 24.
 

Военни ще патрулират границата заедно с испанската полиция. Не е уточнено колко войски ще бъдат разположени. 

 

Говорител на правителствената делегация на Сеута заяви, че военните ще работят с полицията на горещите точки в анклава, за да поддържат реда по улиците.

 

Около 6000 мароканци, включително около 1500 непълнолетни, са плували в Сеута в понеделник и вторник, заяви вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка.

Говорител на испанската делегация, заяви, че засега има само един загинал от плуващите.

 

Пристигащите възрастни се прехвърлят на местен футболен стадион, за да бъдат върнати обратно в Мароко. Непълнолетните се изпращат в индустриална сграда.

Сеута, с население от 80 000, е анклав, разположен в северния край на Мароко срещу Гибралтар.

 

Испанският телевизионен канал 24h съобщи във вторник сутринта, че около 85 мигранти се изкачили на границата, за да влязат в Мелила,намираща се на около 300 км източно от Сеута на мароканския бряг.

 

Пристигането на мигрантите се случи по време на засилено напрежение между Испания и Мароко заради съдбата на Брахим Гали, лидер на фронта Полисарио в Западна Сахара, който е в болница в Испания заради COVID-19. През миналия месец външното министерство на Мароко излезе с изявление, в което осъжда решението на Испания да приеме 73-годишния Ибрахим Гали под фалшива самоличност, без да информира Мароко, като добави, че ситуацията ще има отражение върху отношенията между страните.

Брахим Гали е разследван от испанския съд за извършени престъпления срещу човечеството в лагерите в алжирската област Тиндуф, включително - геноцид, изтезания, сексуални насилия. В тази връзка е му е издадена заповед за арест от испанските власти през 2008 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4163 |23.03.2021 Трима руски военни пилоти загинаха заради неизправност в катапулта . 0| 3357 |06.03.2021 Гореща точка Мианмар: Протестите продължават, ООН разделена за военния преврат . 5| 4826 |26.02.2021 Военният министър на Турция: Ще използваме системите С-400 при заплаха! . 6| 4285 |02.02.2021 САЩ заплаши Мианмар с нови санкции след военния преврат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads