Реклама / Ads
16| 2861 |13.07.2024 СВЯТ

ISW: Малко вероятно e руските сили да постигнат оперативно значителни победи в Украйна

.
Война
ISW продължава да счита, че е малко вероятно руските сили да постигнат оперативно значителни победи в Украйна, като изпълнение на задачата на руския президент Владимир Путин за постепенен пълзящ напредък.
 

Пристигането на предоставена от Запада помощ на фронтовата линия позволи на украинските сили да стабилизират критичните зони на фронта, те проведоха тактически значими и успешни локализирани контраатаки в северната част на Харковска област и към Кремина (в граничната зона на Донецка и Луганска област) от средата на май 2024 г. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Руските сили в момента провеждат последователни настъпателни операции в цяла Източна и Североизточна Украйна, но украинските сили успяват да използват способности и слаби места на врага за провеждане на тактически контраатаки.

Западната помощ за сигурност, която предоставя на украинските сили необходимото оборудване и оръжия в мащаба, времето и редовността, които украинските сили изискват за операции, които освобождават значителни части от окупирана Украйна, остава единственият вероятен път срещу стремежа на Путин за унищожаване на украинската държавност и идентичност независимо от времето или разходите.

 

Кремъл продължава да сигнализира за нежеланието си да участва в мирни преговори, които не водят до пълна капитулация на Украйна и Запада пред исканията на Кремъл на фона на продължаващите украински усилия за формиране на международен консенсус за бъдещи преговори. Руският заместник-министър на външните работи Юрий Галузин заяви на 12 юли, че Русия е наясно с намеренията на Украйна и Запада да я поканят на втора среща на върха за глобален мир по-късно през 2024 г., но че Русия не "приема подобни ултиматуми" и не "възнамерява да участва" в такива срещи на върха.

 

Галузин твърди, че формулата за мир на Украйна (която призовава, наред с други въпроси, изтегляне на руските сили от Украйна, свободно и безопасно преминаване през Черно море, възстановяване на териториалната цялост на Украйна и обвързващо дългосрочно мирно споразумение) е "ултиматум" и "абсолютна задънена улица".

 

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) прие резолюция на 12 юли, с която настоява Русия "спешно да изтегли" своите сили и неупълномощен персонал от окупираната Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и "незабавно да върне" централата под пълен украински контрол, който Руската постоянна мисия в ООН нарече "политизиран проект" с подкрепата само на Запада.

 

Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че резолюцията е "ултиматум" и опит да се създаде вид, че Украйна има широка подкрепа.

 

Говорителят на руското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова се опита да представи подкрепата на мнозинството от Общото събрание на ООН за резолюцията като провал за Украйна.

 

Трябва да се отбележи, че само осем държави - всички руски "съюзници" - Беларус, Бурунди, Куба, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия - гласуваха против резолюцията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3083 |11.07.2024 ISW: Украинските сили вече оспорват инициативата на бойното поле с контраатаки . 10| 2743 |10.07.2024 Фон дер Лайен ще се стреми към полово равновесие сред бъдещите европейски комисари . 4| 2764 |09.07.2024 Французите на Льо Пен се прегръщат с Орбан в новата крайнодясна група в Европейския парламент . 6| 2658 |08.07.2024 Си Дзинпин: Вниманието на Пекин е насочено към успокояване на ситуацията в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads