Реклама / Ads
1| 4809 |02.02.2011 СВЯТ

Избухнаха ожесточени сблъсъци в Египет

.
снимка: Уикипедия
Ожесточени сблъсъци между противници и поддръжници на египетския президент Хосни Мубарак се разиграват в момента в на централния прощад „Тахрир“ в Кайро. Полицията използва сълзотворен газ срещу тълпата, предава Би Би Си. Все повече симпатизанти на президента се насочват към „Тахрир“, включително мъже на коне и камили, съобщава „Ройтерс“.
 

По-рано днес на площада отново се събраха демонстранти, които настояват за незабавното оттегляне на Мубарак. Те не приемат обещанията му, че ще се оттегле след насрочените за септември президентски избори и няма да се кандидатира за нов мандат.

В същото време на улиците излязоха и поддръжници на държавния глава. Те се събраха пред сградата на националната телевизия, но по-късно се вляха в протеста на площад „Тахрир“, където се стигна до сблъсъци с протестиращи от опозицията.

Много обикновени египтяни, уморени от разцеплението, изглеждаха готови да приемат отстъпките на Мубарак. „Изтърпяхме го 30 години, не можем ли да го изтърпим още няколко месеца?“, пита адвокатът Мохамед Ахмед. „Президентът изпълни повечето искания на младежите, направи много за страната и й служи дълго време. Той е герой на войната и на мира и заслужава да напусне поста си с достойнство“, счита друг адвокат Камал Мохамед Мансур.

Според някои анализатори случващото се в момента на прощад „Тахрир“ е провокация от страна на управляващия режим, който нарочно е изпратил свои привържиници, знаейки, че ще се стигне до сблъсъци, за да компрометира протеста.
Египетската армия съобщи, че египтяните са изпратили своето съобщение, исканията им са били чути и е време да помогнат Египет да се върне към нормален живот, съобщи говорител на армията в интервю за държавната телевизия. Това е ясен призив към протестиращите да напуснат улиците. „Въоръжените сили ви призовават… Вие излязохте, за да изразите исканията си и само вие можете да върнете нормалния живот“, заяви говорителят, допълвайки, че посланието и исканията са били чути. Преди това армията съобщи, че няма да използва сила срещу протестиращите и заяви, че е разбрала „легитимните искания“ на народа.

Вчера вечерта близо два милиона души се събраха на площад “Тахрир” в Кайро, за да вземат участие в организирания от опозицията „поход на милионите”, чиято цел бе отстраняването от властта на президента Хосни Мубарак. В реч, предавана по телевизия “Ал Арабия, Мубарак обяви, че ще се оттегли след предстоящите през септември президентски избори и няма да се кандидатира за нов мандат. Участие няма да вземе и синът му, който беше спряган за наследник на баща си в управлението на страната, продължило 30 години.
В записаното телевизионно обръщение Мубарак заяви, че приоритетът му сега е възстановяването на сигурността и стабилността в страната, за да има мирно предаване на властта на следващия президент, който бъде избран от народа през септември.

Мубарак обяви, че ще посвети оставащите си месеци от мандата на промени в конституцията и на подготовка за предаване на властта. По думите му, протестите са започнали законно, но впоследствие били манипулирани от политически сили, което заплашва сигурността на страната.

Президентът подчерта, че се гордее с управлението си, а историята ще го съди по делата му. Той беше категоричен, че не смята да напуска страната. „Това е моята страна. Тук съм живял и съм се борил. Ще умра на нейна земя“, заяви президентът.

Протестиращите, които чуха думите на президента на площад “Тахрир” в Кайро, реагираха бурно, като настояха не за отложено във времето, а за незабавно оттегляне от властта. Те скандираха: „Ние няма да си тръгнем, той ще си тръгне!“.
Речта на президента предизвика мигновена реакция от страна на опозицията в Египет. Опозиционният лидер Мохамед Ел Барадей определи речта като трик за оставане на власт от страна на Мубарак.

Междувременно в интервю за Си Ен Ен генералният секретар на Арабската лига, който е бивш външен министър на Египет, Амр Муса заяви, че ще обмисли дали да се кандидатира за президент на следващите избори. “Да, имам това право. Но ще си помисля сериозно през следващите няколко седмици“, каза Муса.

Според експерти от ООН, цитирани от “Джерусалем пост”, Амр Муса има значително по-големи шансове за президентския пост в страната, отколкото бившия генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей „Амр Муса има много по-голямо влияние в Египет, отколкото ел Барадей. Муса като цяло спазваше мълчание от началото на вълненията в страната”, коментират политолозите.

Днес беше обявено, че дейността на египетския парламент е замразена, докато не бъде извършена ревизия на резултатите от парламентарните избори, които бяха белязани от обвинения за фалшификации и насилия, предаде официалната агенция Мена. Двете камари на парламента решиха да прекратят работата си за неопределено време, докато бъдат взети решения относно резултатите от изборите през ноември и декември м.г.

Председателят на законодателния орган Фатхи Сорур възложи на главния секретар на парламента Сами Махран да се свърже с Върховната избирателна комисия, за да получи имената на депутатите, които имат проблеми с правосъдието, продължава Мена. Правосъдието анулира резултатите от изборите в много избирателни райони. Сорур посочи, че „парламентът ще обяви за недействителен избора на депутатите, визирани от Апелативния съд“, и ще обяви нов вот във въпросните райони.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5018 |01.02.2011 Милиони излизат на протест в Египет . 1| 5616 |31.01.2011 Цените на петрола скочиха заради Египет . 0| 5680 |30.01.2011 Протести и насилие в Египет . 0| 5647 |28.12.2010 Свински грип взима жертви в Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads