Реклама / Ads
0| 2434 |16.09.2024 СВЯТ

Израелският военен министър: Прозорецът за дипломатическо решение на конфликта с „Хизбула“ се затваря

.
Израелският военен министър Йоав Галант Източник: БГНЕС
Израелският военен министър Йоав Галант каза в телефонен разговор с американския си колега Лойд Остин, че „прозорецът за дипломатическо решение на конфликта с подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“ се затваря“, съобщиха Ройтерс и ДПА.
 

От офиса на Галант предадоха в изявление, че по отношение на възможността за по-широк конфликт в региона той е казал на Остин, че „пътят е ясен“.

 

„Възможността за постигане на договорна рамка на северната арена се изчерпва, тъй като „Хизбула“ продължава да се обвързва с Хамас, е изтъкнал от своя страна Галант на Остин в телефонния разговор тази нощ.





Според медийни публикации американският посредник Еймъс Хохстийн, който от месеци се бори да постигне деескалация в региона, възнамерява да проведе още разговори в Израел. Очаква се освен с Галант той да се срещне и с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

 

От началото на войната в ивицата Газа между Израел и радикалното терористично формирование Хамас, която започна преди близо една година, почти всеки ден се стига до сблъсъци между израелската армия и подкрепяната от Иран ливанска организация „Хизбула“ в граничния район между двете страни.

 

Регистрирани са жертви и от двете страни, повечето от които са членове на „Хизбула“.

 

Десетки хиляди хора са напуснали домовете си и от двете страни на границата. Двустранният обстрел е станал причина за разрушения както в ливански, така и в израелски градове.





Представители на „Хизбула“ бяха категорични, че ще спрат нападенията си, когато бъде прекратен огъня в ивицата Газа.

 

Израел се ангажира да осигури безопасното завръщане на своите граждани по домовете им в северната част на страната, както и да положи усилия за прекратяване на огъня в ивицата Газа, е казал Галант по време на разговора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3441 |16.09.2024 Сърбия върна задължителната военна служба . 0| 2376 |13.09.2024 Над 3500 души разселени заради наводнения в Мианма, близо 20 жертви . 6| 4374 |12.09.2024 Руското настъпление край Курск буксува . 7| 3790 |11.09.2024 Wall Street Journal: Западът тласка Украйна към „План Б“ във войната с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads