Реклама / Ads
2| 5137 |08.11.2010 СВЯТ

Журналистите в Русия - лесна и зрелищна мишена!

.
Руските журналисти призоваха президента Дмитрий Медведев да защитава медиите, упражняващи дейността си в страната. След поредния побой над кореспондента на „Жуковски вести" Анатолий Адамчук. „Изглежда, че журналистът в Русия е лесна, зрелищна и не особено опасна мишена“, се казва в декларация, подписана от около 600 руски журналисти, публикувана от „Комерсант“.
 

Поредно нападение над журналист беше извършено в Русия, след като онзи ден беше нападнат и пребит журналистът от вестник „Комерсант" Олег Кашин, пише руското издание Утро.Ру.

Две неизвестни лица са нападнали и пребили кореспондента на „Жуковски вести" Анатолий Адамчук. Пострадалият е със сътресение на мозъка и много рани. По думите му нападението над него не е било с цел грабеж. Изчезнала е само флаш картата, която е носил у себе си.

Той е бил ударен първо по главата отзад, паднал е и след това са го ударили по лицето няколко пъти. За известно време нападнатият журналист е загубил съзнание, след това се е обадил на свой колега.

Според него нападението над него е свързано с участието му в митинга против унищожаването на Цаговската гора в Подмосковието с цел строителство.

„Правото на журналиста да упражнява нормално функциите си, без да се страхува за живота си, е право на обществото да говори и да бъде чуто“, се казва още в декларацията на руските журналисти. „Поради това е необходимо разследване на аферата Олег Кашин, докато бъде изяснена. Време е журналистът в Русия най-сетне да бъде защитен. Властите са пряко отговорни за сигурността на медиите в страната“, допълват подписалите декларацията.

Припомняме, че пребитият руския политически журналист Олег Кашин, е в изкуствена кома, след като беше тежко ранен в петък вечерта от двама нападатели, които го пребили пред блока му в Москва.

Олег Кашин отразяваше за „Комерсант“ дейността на руското президентство, както и протестите на опозицията. Много негови колеги протестираха вчера пред сградата на криминалната полиция в Москва с искане за ефективно разследване, за да се разкрият извършителите на агресията. Според главния редактор на „Коммерсант” Михаил Михайлин, най-вероятната причина за побоя над Кашин е „работата му по обществено-политически теми”.

Вече е ясно, че журналистът е станал жертва на предварително планирано нападение – поставени в близост до инцидента видеокамери показват, че двамата нападатели атакуват именно Кашин. Углавното дело за разследване на случая се води в графа „Опит за убийство”. До момента следствието не разполага с приоритетна версия за нападението.

Олег Кашин е настанен в болница в тежко състояние с разбита челюст, счупени пръсти и черепна травма. Атакуваният от престъпници журналист може да бъде изведен от състоянието на медикаментозно поддържана кома днес, съобщава агенция Интерфакс, позовавайки се на приятел на пострадалия. Според думите на източника лекарите са заявили пред съпругата на Кашин, че днес той ще се върне в съзнание. „Не е изключено той да бъде изваден от състоянието на медикаментозен сън”, са коментирали лекарите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4681 |07.11.2010 Токио връща посланика си в Русия . 0| 5085 |02.11.2010 Япония отзова посланика си от Русия . 1| 5226 |31.10.2010 Русия строи АЕЦ във Виетнам . 2| 5538 |29.10.2010 САЩ и Русия в съюз срещу нарколабораториите в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads