Реклама / Ads
1| 4863 |02.10.2017 СВЯТ

Каталуния реши: Иска независимост от Испания

.
89,3% от гласувалите на референдума са се обявили ”за” отделянето на областта от Мадрид. Автономната испанска област Каталуния се приближи с още една крачка до едностранно отделяне от Мадрид.
 

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви тази нощ, че 90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде Франс прес.

Говорителят на правителството Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона са гласували за независимост.

Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния, добави Турул.

Бюлетина с "не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто.

"Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин", каза Турул.

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви късно снощи премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.

"Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от испанското правосъдие.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, продължи Пучдемон.

Той добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4280 |01.10.2017 Над 700 ранени при референдума в Каталуния . 1| 4039 |01.10.2017 Заради сблъсъците в Каталуния отложиха мач на Барселона . 11| 5136 |01.10.2017 Сблъсъци в Каталуния. Полицията бие хора в изборните секции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads