Реклама / Ads
0| 4382 |14.05.2018 СВЯТ

Каталунският парламент избра твърдолинеен сепаратист за регионален премиер

.
Жоаким Тора
Каталунският парламент избра твърдолинейния сепаратист Жоаким Тора за нов регионален премиер, предадоха световните агенции. С това приключва над шестмесечен период на вакуум във властта и се създават условия за нова конфронтация между областта и Мадрид.
 

Ким Тора е бивш адвокат по корпоративни дела, ръководил някои от видните неправителствени организации, подкрепящи отделянето на Каталуния от Испания. Той се зарече да създаде независима каталунска република, която да бъде управлявана от отстранения му предшественик на премиерския пост Карлес Пучдемон. Пучдемон е в Германия и води съдебна битка срещу екстрадирането си в Испания, където е издирван за злоупотреба с публични средства и организиране на бунт с цел отделяне на Каталуния от Испания.

 

Тора беше избран днес с 66 гласа "за" и 65 "против" на втория тур от гласуването на кандидатурата си, след като тя не успя да събере абсолютно мнозинство на първия тур в 135-местния парламент. В гласуването днес четиримата депутати на крайнолявата и извънсистемна партия "Кандидатура за народно единство" гласуваха "въздържал се", което позволи на Тора да събере повече гласове "за", отколкото "против",предаде БТА. Веднага след като беше избран, Тора заяви, че една от целите на управлението му ще бъде да върне Пучдемон като "законен премиер" на Каталуния. Петдесет и петгодишният политик обеща и да създаде "държавен съвет в изгнание" и да свика учредително събрание, което да подготви конституция за новата каталунска република. "В тази република всеки ще спечели права", каза Тора в реч преди гласуването. "Никой няма да загуби права. Републиката е за всекиго, без значение за кого е гласувал." В Туитър Пучдемон поздрави Тора за избирането му. "Поздравявам Ким Тора, многоуважаемия председател на Каталунския женералитет (регионалното правителство). Култура и свобода, република и демокрация. Топла подкрепа и безгранична благодарност! Да живее Каталуния!", се казва в съобщението. Каталунското сепаратистко движение предизвика една от най-тежките политически и институционални кризи в Испания от десетилетия. Централната власт в Мадрид е поставила под пряко управление Каталуния, откакто правителството на Пучдемон обяви едностранно независимост въз основа на резултатите от обявения за незаконен референдум за независимост през октомври.

 

Безпрецедентната испанска интервенция би трябвало да приключи, когато в следващите няколко дни Тора и кабинетът му встъпят в длъжност. Но испанските власти предупредиха, че контролът може да бъде върнат, ако новото регионално правителство наруши закона. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че не му се е харесало това, което е чул днес в каталунския парламент, но добави, че оценката му за Тора ще зависи от действията му. "Ще заложим на разбирателството в името на това да гледаме напред", каза Рахой пред репортери в Сеговия. "Но ще го кажа и съм убеден: ще направя така, че да бъдат зачитани законът, испанската конституция и останалите елементи от испанската правна система."

 

Кабинетът на Рахой обяви, че ще има среща с лидерите на двете основни опозиционни партии на национално равнище - генералния секретар на Испанската социалистическа партия Педро Санчес и Алберт Ривера от либералите от формацията "Гражданите". Миналата година и двамата лидери разрешиха на консервативния кабинет на Рахой да постави Каталуния под пряко управление в отговор на едностранно обявената независимост. Според проучванията 7,5-милионното население на Каталуния е разделено поравно по въпроса дали областта трябва да се отдели от Испания. Голямо мнозинство иска той да бъде уреден чрез референдум, който според сегашния закон само централното правителство може да одобри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4686 |10.05.2018 Преизбраха Виктор Орбан за премиер на Унгария . 2| 4519 |07.05.2018 Путин пак си избра Медведев за премиер . 0| 4420 |07.05.2018 ”Хизбула” печели половината от местата в парламента на Ливан . 0| 5116 |04.05.2018 Преизбраха Махмуд Абас за председател на ООП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads