Реклама / Ads
11| 4005 |23.03.2021 СВЯТ

Ким Чен Ун търси обединение с Китай срещу САЩ

.
Ким Чен Ун
Държави започват обезпокоително да се обединяват срещу други. Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен Ун търси сближаване със съседен Китай срещу общи врагове като САЩ. ”Синхуа” съобщи в понеделник, че китайският президент Си Цзинпин и Ким са разговаряли за резултатите от 8-ия конгрес на партията на Корейската работническа партия през януари, скорошния завой на Пхенян към Вашингтон и Сеул и предизвикателството коронавирус.
 

Ким се е срещал с китайския президент повече от всеки друг световен лидер. Отношенията между двете държави датират от 1949 година, предадоха световните агенции.


Припомняме, че САЩ санкционираха в понеделник двама високопоставени членове на китайското правителство за "сериозни нарушения на правата на човека срещу етническите малцинства" в Синдзян.


"Китайските власти ще продължат да се сблъскват с последствия, докато се случват зверства в Синдзян. Министерството на финансите се ангажира да насърчава отговорността за нарушенията на човешките права на китайското правителство, включително произволно задържане и изтезания, срещу уйгури и други етнически малцинства", коментира Андреа Гаки.


Министерството на финансите заяви, че санкциите "допълват" подобни санкции, предприети от ЕС, Обединеното кралство и Канада. Малко след това Китай наложи санкции на ЕС, като сред санкционираните е и българският евродепутат Илхан Кючюк.


По-късно стана ясно, че и Китай налага санкции в отговор на тези действия.


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в четвъртък, че Вашингтон е ангажиран с денуклеаризацията на Северна Корея, както и с "намаляването на по-широката заплаха", която Пхенян представлява за САЩ и техните съюзници.


По време на посещението си в Южна Корея той добави, че САЩ имат за цел да "подобрят живота на всички корейци, включително хората от Северна Корея, които продължават да страдат от широко разпространени и систематични злоупотреби в ръцете на репресивното правителство".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3242 |22.03.2021 ЕС налага нови санкции срещу граждани на Русия и Китай . 0| 3785 |04.03.2021 САЩ: Китай е ”най-голямото геополитическо предизвикателство на 21-ви век” . 2| 4154 |25.02.2021 Кандидат-шефът на ЦРУ смята Китай за главен съперник на САЩ . 7| 4449 |11.02.2021 Си Дзинпин: Конфронтацията между Китай и САЩ е катастрофа за целия свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads