Реклама / Ads
10| 5576 |06.01.2010 СВЯТ

Компенсациите за бежанските имоти стресна Анкара?

.
Марин Райков
България не обвързва членството на Турция в Европейския съюз с темата за обезщетенията за имотите на тракийските българи, които Анкара трябва да плати. Това заяви заместник-министърът на външните работи Марин Райков.
 

Райков призна, че компенсацията е една от многото теми на двустранния диалог, но тя няма пряка връзка с разширяването на ЕС. Той подчерта, че се разграничава от изказването на министъра, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров, който обяви вчера, че България ще иска $20 млрд. компенсации от Анкара за имотите на тракийските българи, а изплащането на сумата ще е едно от условията страната ни да не наложи вето на членството на Турция в ЕС.

След като Euobserver публикува това изявление на българския министър без портфейл, цитирайки интервю на Божидар Димитров пред вестник „24 часа", турският външeн министър Ахмет Давутоглу на брифинг в Анкара обяви вчера, че въпросът с компенсациите за тракийските бежанци не е поставян официално пред страната му.

„До нас все още не е стигнало официално искане от българската страна по този въпрос, но смятам, че продължаването на приятелските двустранни отношения е от полза и за България и за Турция," подчерта министърът, цитиран от кореспондент на БНР в Анкара. Според Ахмет Давутоглу историческите събития около въпроса за изселниците никога не трябва да се разглеждат едностранно. Министърът уточни, че въпросът за компенсациите има много аспекти, един от които е за насрещните вакъфски имоти.

"Нека не забравяме и факта, че по време на разпада на Османската империя близо 2 милиона турци са били принудени да напуснат своите родни земи и да се преселят в Турция. Изселнически вълни е имало и в други периоди от България към Турция," добави Давутоглу.

Относно по-нататъшния ход на отношенията той каза, че след края на Студената война отношенията между Турция и България са се развили до такава степен, че са били посочвани като модел за добросъседски взаимоотношения на останалите държави в региона.

"Въпреки трудните периоди, през които преживяхме много сериозни кризи със съседна България, винаги сме съумявали да запазим тяхната стабилност," отбеляза турският външен министър, който потвърди информацията, че в края на месеца в Анкара очакват визита на премиера Бойко Борисов.

Давутоглу изрази готовността на Турция да работи за продължаването на духа на конструктивното сътрудничество с България, заради което трябва да се избягват изявления, които могат да го нарушат. Той поясни също, че не смята за разумно тема, която касае политическите взаимоотношения между Анкара и София да продължава да се дискутира пред медиите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 18273 |05.01.2010 Руската мафия е най-мощната престъпна мрежа в света . 1| 5582 |05.01.2010 Обама затяга примката около "Ал Кайда" . 0| 5910 |05.01.2010 Заподозреният в масово клане филипинец отрича да е виновен . 1| 4483 |04.01.2010 Щатите отвориха границите си за ХИВ-позитивните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads