Реклама / Ads
8| 5650 |10.08.2011 СВЯТ

Кошмарът в Англия продължава

.
Британската столица осъмна при засилено полицейско присъствие. По улиците на Лондон не спират да патрулират три пъти повече полицаи от обикновено, за да се предотвратят нови безредици, предават световните агенции.
 

Магазини, офиси и детски градини затвориха рано, а обикновено оживени улици опустяха, след като кафенета, ресторанти и пъбове също затвориха за вечерта. Някои жители се подготвиха да бранят домовете и магазините си.

Тази нощ размириците обхванаха и други градове сред които и две от предградията на втория по големина британски град Бирмингам. Манчестър е преживял най-тежките безредици от 30 години насам, съобщават от полицията. Насилието започна в предградието Солфорд следобед, където тълпите хвърляха запалителни бомби по магазини и грабеха дизайнерски дрехи, скъпа електроника, електроуреди и алкохол. До полунощ бяха арестувани 47 души.

В безредиците са участвали дори деца на по 9-10 и 11 години

които с качулки на главите, са се разхождали по главната търговска улица, сякаш са на купон. "Това беше безсмислено насилие и безсмислена престъпност в мащаб, какъвто никога не съм виждал през кариерата си", призна заместник началникът на градската полиция. Безредиците продължиха и след полунощ, когато банди от по 10-20 души тичаха по тъмните улици, преследвани от полицейски хеликоптер.

Междувременно членове на британска крайнодясна групировка излизат по улиците на британските градове, за да предотвратят нови размирици. Според лидера Стивън Ленън, само членовете на Английската лига за отбрана могат да спрат безредиците, след като полицията е безпомощна.

Докато вандалите безчинстват, жителите на Лондон излязоха по улиците на града, за да почистят

Това стана по призив в социалните мрежи, който събра хора от най-засегнатите райони. Подобни приканвания за почистване бяха отправени и към жителите на Ливърпул, който също бе обхванат от вълнения миналата нощ. Асоциацията на британските застрахователи допуска, че щетите от бунтовете възлизат на десетки милиони лири. Докато Лондон и други британски градове се борят да овладеят най-голямото градско насилие от десетилетия в страната, много хора се питат защо това се случва.

Младежи запалиха магазин, изпотрошиха витрините на други магазини и се сражаваха с полицията в центъра на Манчестър, северозападна Англия, съобщи полицията докато насилието, обхванало Лондон през последните дни продължи да се разраства в страната за четвърти ден.

Отделни инциденти и "вълнения" има и в градовете Уулвърхямптън и Уест Бромич, намиращи се край Бирмингам - вторият по големина британски град. Манчестър преживя най-тежките безредици от 30 години.

Няколко души са арестувани тази вечер в Манчестър, гори и сграда в съседния Салфърд, в района на Голям Манчестър. Медиите показват части за борба с безредиците в непосредствена близост до преобърната горяща кола в Салфърд. В Уест Бромич са били подпалени други две леки коли, а част от магазините в Уулвърхямптън са разбити. Общо в Уест Мидландс до момента са арестувани над 130 души за грабежи и палежи. Част от заловените дори са подпалили районно полицейско управление. Мъж на 26 години беше прострелян в колата си в по време на размириците и впоследствие почина.

Париж призова гражданите си за "извънредно внимание", ако се осмелят да излязат през нощта и обяви, че всички граждани, които живеят или почиват на Острова, трябва да избягват "тълпите" в центровете на населените места. Външните министерства на Франция, Германия, Испания, Италия, Португалия и Холандия отправиха сходни съобщения към гражданите си.

Берлин добавя съвети германците да се оттеглят, ако забележат признаци за размирици, както и да следват инструкциите на органите на реда. Има опасения, че безредиците могат да нанесат тежък удар на туристическата индустрия на Великобритания, като намалят посещенията през летния сезон. Британският премиер Дейвид Камерън по-рано днес свика парламента и нареди по улиците да бъдат разположени общо 16 000 полицаи.

По-рано организацията за наблюдение на британската полиция (IPCC) заяви, че не е открила доказателства, че Марк Дъган, чиято смърт в ръцете на полицаи миналата седмица бе катализаторът за безпрецедентните бунтове в Лондон, е стрелял срещу силите на реда. 29-годишният баща на 4 деца е пътувал с такси, когато колата била спряна от полицията, осъществяваща арести като част от операция на лондонските сили на реда срещу въоръжени престъпления в тъмнокожата общност.

IPCC заявява, че два изстрела са били произведени от въоръжен полицай и аутопсията е показала, че Дъган е починал в резултат от рана в гърдите. Втори изстрел е бил произведен срещу десния му бицепс. Куршум е бил намерен в една от полицейските радиостанции и оръжие, което не е принадлежало на органите на реда е било открито на мястото на инцидента. Балистични тестове обаче са показали, че куршумът в полицейската радиостанция е изстрелян от пистолет, с каквито са въоръжени пазителите на реда в Лондон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5324 |01.06.2011 Ешерихия коли продължава да коли . 0| 4705 |22.05.2011 Атентатите в Ирак продължават . 0| 4878 |14.04.2011 Париж и Лондон продължават да притискат Кадафи . 1| 5651 |03.04.2011 Радиоактивният теч от Фукушима 1 продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads