Реклама / Ads
1| 3197 |23.11.2021 СВЯТ

Лекар върти бизнес с фалшиви COVID сертификати в Белгия и Франция

.
Източник: БГНЕС
Лекар в Белгия е заподозрян за издаване на около 2000 фалшиви сертификата за ваксинация срещу коронавирус, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местните власти.
 

Регионалният здравен министър на Валония Кристи Мореал заяви, че измамите са широко разпространени в района, а вероятно ги има и в други части на Белгия. Тя каза, че фалшификациите са "злоупотреба с доверието" по отношение на тези хора, които са решили да се ваксинират, и всички лекари, които работят във ваксинационни центрове.

 

Разследване на здравните власти във Валония е разкрило измамите, след като са били установени несъответствия в датата и мястото, посочени в издадените от лекаря сертификати. Въпросните сертификати са обявени за невалидни, а лекарят ще бъде съден за фалшифициране и измама и може да бъде наказан със затвор, съобщи телевизия Ел Ен 24. Хората, облагодетелствали се от фалшивите сертификати, също ще бъдат разследвани.

 

Миналата седмица властите в Белгия обявиха, че възнамеряват да затегнат ограниченията на фона на увеличение на случаите на коронавирус. Близо 35 000 души излязоха да протестират в Брюксел срещу мерките, а демонстрациите бяха съпроводени с насилие.

 

Същевременно в съседна Франция лекар от района на Париж е заподозрян, че е продал най-малко 220 фалшиви здравни пропуска на цена от 1000 евро парчето, предаде Франс прес.

 

Медикът бе арестуван, както и негови предполагаеми съучастници и двайсетина купувачи на фалшивия документ.

 

Лекарят, който е на 56 години, е имал кабинет в Жоанвил-Льо-Пон, югоизточно от Париж. При претърсването на обекта разследващите са конфискували фалшиви здравни пропуски и фалшиви удостоверения за Пи Си Ар тестове. Запорирани са петнайсетина банкови сметки на медика, в които е имало хиляди евро. Наложен е запор и върху вилата на лекаря, оценена на 600 000 евро. Лекарят е заподозрян и за други измами, в това число и ощетили системата за социална сигурност.

 

Предполагаемите му съучастници са съпругата на медика и мъж на 49 години.

 

Според полицейски източник в страната е рядкост лекар да продава фалшификати. Обикновено схемите за фалшиви сертификати са разработвани от хора във ваксинационните центрове и от киберпирати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3172 |15.11.2021 Антиваксъри плашат германски лекари . 5| 3344 |07.11.2021 Съдът отмени решението на Байдън за задължителна ваксинация на бизнеса . 0| 2995 |22.10.2021 Бонус за лекарите в Словения, ако пациентите им се ваксинират срещу COVID-19 . 0| 3164 |14.10.2021 Русия ограничи свободата на придвижване на лекар на Навални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads