Реклама / Ads
7| 5151 |01.02.2024 СВЯТ

Лидерите в ЕС се разбраха. Отпускат 50 млрд. евро за Украйна

.
Лидерите на европейските държави се разбраха за финансовия пакет в помощ на Украйна. Всички държави, включително и Унгария, подкрепиха отпускането на 50 млрд. евро.
 

“Имаме сделка” , написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в профила си в социалната мрежа X.

 

По думите на Мишел със споразумението се гарантира "стабилно, дългосрочно и предвидимо финансиране за Украйна". 





Постигнатият в Брюксел консенсус дойде след дълги преговори с Унгария, която се явяваше пречка пред отпускането на финансовата помощ. То стана факт благодарение на отстъпки за Виктор Орбан и включва годишен преглед на пакета и опция за неговото преразглеждане при необходимост след две години. Това е междинен вариант - унгарският премиер искаше помощта за Украйна да се гласува ежегодно, но имаше опасения, че това би изложила сделката на заплаха от вето. 

 

Вятърът в Брюксел днес категорично не духаше в посока на Орбан. Някои от лидерите яростно се нахвърлиха срещу него и го обвиниха в изнудване и политически игри, които подкопават подкрепата за Украйна. Такъв коментар направи и пред журналисти българският премиер акад. Николай Денков.

 

Почти две години след началото на войната на Русия в Украйна икономиката на Киев е в застой е страната отчаяно се нуждае от подкрепа. Политическите противоборства в ЕС и Съединените американски щати обаче вкараха тази подкрепа в задънена улица и забавиха дългосрочен източник на финансиране. На фона на тези противоборства нарасна загрижеността, че обществената подкрепа за финансовата помощ за украйна започва да намалява, въпреки че евентуална победа на Валидимр Путин в Украйна би застрашила цялостната система за сигурност в Европа.





"Няма проблем с умората на обществото. Има умора от Орбан в Брюксел. Не мога да приема тази странна и егоистична игра от страна на унгарския премиер", заяви полският премиер Доналд Туск пред репортери.


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи споразумението като "добър ден за Европа". Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е "благодарен" на лидерите на ЕС.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5102 |29.01.2024 За първи път! Дрон уби трима американски войници в Йордания . 1| 13094 |28.01.2024 Украинска правда: Русия атакува Украйна и тази нощ с дронове, ракети "Искандер-М" и С-300 . 10| 5305 |27.01.2024 Хага: Израел трябва да спре геноцида в Газа . 0| 9317 |25.01.2024 Катар отговори на Израел: Обвиненията към нас са лъжа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads