Реклама / Ads
1| 4555 |17.01.2024 НОВИНИ

Орбан обръща палачинката: Ще отблокира ли Унгария парите за Украйна?

.
Будапеща дава сигнали на ЕС, че е готова да вдигне блокадата върху финансовата помощ за Украйна, твърдят дипломати в Брюксел пред "Politico". Премиерът Виктор Орбан изглежда е все по-близо до приемането на компромис, въпреки че Будапеща няма да получи всичко, което поиска, след провалената среща на върха миналия месец.
 

Заради отказа на Орбан да подкрепи финансовата помощ за Украйна в капан се оказа 4-годишният пакет на стойнот 50 млрд. евро, които ЕС иска да даде на Киев, за да се справи с войната на Русия. Това решение се нуждае от единодушната подкрепа на всички 27 държави-членки, но заради отказа на Орбан ЕС започна да мисли варианти, с които да заобиколи ветото на Унгария или поне да купи подкрепата на Будапеща. 





Двете страни в този процес - Унгария и ЕС, в момента са се хванали на деликатен танц и предстои да стане ясно дали всички маневри ще бъдат успешни, когато Орбан и другите лидери се срещнат на 1 февруари.

 

Въпреки че все още няма споразумение за конкретните отстъпки, които да бъдат предложени на Унгария в замяна на подкрепата на Орбан, ЕС изглежда вече е уверен, че сделката може да бъде сключена през следващите няколко седмици, смятат дипломати. 


Изнудвачът на Европа 


Вече почти 18 години Виктор Орбан е премиер на Унгария. За този период той успя да се превърне в най-големия трън в петата на ЕС. Войната на Русия в Украйна само подчерта това. Подкрепата на Орбан спрямо руския президент Владимир Путин е само върхът на айсберга - години наред Будапеща е обвинявана от Брюксел, че не спазва демократичните принципи на Общността и не прави достатъчно, за да гарантира върховенството на правото. 


Сега Брюксел смята, че Орбан блъфира. Според вътрешните кръгове в Европа унгарският премиер се е изчерпал и вече няма възможности да изнудва блока. Той често се е опитвал да обвърже подкрепата за каузите на ЕС с условието блокът да размрази парите, които бяха блокирани преди години заради погазването на демократичните принципи в страната. През декември Комисията размрази 10,2 милиарда евро, за да осигури подкрепата на Орбан за началото на преговорния процес за членството на Украйна в ЕС. Но Комисията постави високо летвата за всякакви допълнителни парични средства, сигнализирайки, че Унгария трябва да извърви дълъг път, преди да може да получи своя дял от помощта за възстановяване след пандемията от COVID-19.


Въпреки опитът на Орбан да изнуди Европа, много от държавите отказват да играят по неговите правила и се противопоставят на опитите финансирането за Украйна да се раздели на годишни траншове, което отново би изискало единодушието на всички държави-членки. На практика това би дало на Орбан властта да блокира финансирането от ЕС за Украйна всяка година. 





За неприемливо се смята и предложението на Унгария да бъде включен междинен преглед на финансирането през 2025 г., защото според дипломати това ще създаде хаос, а освен това противоречи на логиката на 7-годишния бюджет на ЕС, който има за цел да гарантира стабилност и предвидимост.


Комисията също така обмисля въвеждането на "аварийна спирачка“, която би позволила на всяка страна, която възразява срещу финансирането на Украйна, да забави плащанията. Това не означава вето.


Консенсусът има около идеята, че всеки окончателен компромис ще трябва да включва някои отстъпки за Унгария – достатъчно, за да позволи на Орбан да претендира за победа вътре в страната си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3824 |17.01.2024 Мирчев: Колко голяма трябва да ти е българщината, за да зависи от едно стихотворение . 6| 4486 |17.01.2024 Проксито на Русия Беларус предлага нови правилa за използване на ядрени оръжия . 2| 5295 |17.01.2024 "Комерсант": След китайските и турските банки отказват да работят с Русия . 2| 5394 |17.01.2024 Мария Чомарова за ФрогНюз: Ние сме длъжници на нашите деца! Това е работа на обществото и всички последствия са потресаващи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads