Реклама / Ads
14| 9039 |05.08.2014 СВЯТ

"Лукойл" продава бензиностанциите си в Централна Европа

.
Руската петролна компания Лукойл се разделя с активите си в Чехия, Словакия и Унгария, като съответните споразумения вече са подписани с MOL Plc. и Norm Benzinkut Kft., се казва в официално съобщение.
 

Подробности за финансовите параметри не се съобщават. Миналата седмица компанията обяви и предварително споразумение за напускане на бизнеса на дребно в Украйна, където е сред петте водещи играчи в сектора.

Така бензиностанции и петролни бази на "Лукойл" остават в България и Румъния.

Веригата от 44 обекта в Чехия стават собственост на Slovnaft Ceska Republica, Spol. S.R.O. (дъщерна на MOL Plc.). Други 75 обекта в Унгария и 19 в Словакия преминават към Norm Benzinkut.

Очаква се сделките да бъдат приключени до края на 2014г.

"Решението за продажба на активите беше взето в рамките на оптимизиране на бизнеса на "Лукойл" в сектора на продажба на петролни продукти", се казва в съобщението. Същото каза преди броени дни и ръководителят на компанията Вагит Алекперов.

В интервю за Ройтерс той заяви на 31 юли, че санкциите срещу Русия влияят на компанията и предимно на инвестиционната програма. "Сега разглеждаме различни варианти. Разбира се фактът, че достъпът до капиталовите пазари ще бъде затруднен, ще увеличи нашите разходи и може да намали инвестициите", каза Алекперов. По изчисления на Ройтерс за тази година инвестиционната програма на компанията по цял свят е в рамките на 20 млрд. долара.

Тогава Алекперов спомена, че може "Лукойл" да се раздели с част от активите си в Източна Европа, за да се фокусира върху проектите в Русия, но не посочи имена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6420 |09.12.2013 Продават в нета строшения паметник на Ленин . 11| 14763 |04.05.2011 Намериха мъртва щерката на шеф на "Лукойл" . 0| 5698 |04.03.2010 Немско градче разпродава улични дупки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads