Реклама / Ads
0| 3880 |30.07.2021 СВЯТ

Малта отговорна за убития разследващ журналист Дафне Каруана Галиция

.
Източник: Twitter
Публично разследване на убийството на малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция установи, че държавата е отговорна за нейната смърт. Това съобщи BBC. В доклада се казва, че държавата не е разпознала рисковете за живота на репортера и не е предприела разумни стъпки, за да ги избегне.
 

Каруана Галиция загина при нападение с бомба близо до дома си през октомври 2017 г. Разследването доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат през 2019 г., след като негови близки сътрудници бяха замесени. Той обаче отрече обвиненията в корупция. Наречена „Wikileaks - една жена“, Каруана Галиция разкрива мрежи за корупция в страната и в чужбина. 53-годишната Дафне Каруана работи 30 години като журналист. Тя безмилостно обвини малтийските политици и други служители в корупция в популярния си блог Running Commentary. Тя беше строг критик на правителството.

През 2017 г. тя фактически предизвика предсрочни избори, публикувайки обвинения, свързващи г-н Мускат със скандала с Панамските документи, който разкри използването на данъчни убежища от богатите.

Семейството на Каруана Галиция потърси независимо публично разследване на убийството ѝ. Г-н Мускат му даде зелена светлина, няколко месеца преди да подаде оставка. През последните две години разследването изслуша десетки свидетели, включително следователи, политици и журналисти. В заключенията си, написани в доклад от 437 страници, се казва, че държавата е "създала атмосфера на безнаказаност, породена в най-високите ешелони". Той цитира "неоправдана близост" между големия бизнес и правителството.

Докладът съдържа и препоръки за подобряване на законите и по-добра защита на журналистите в Малта. Засега са обвинени само шепа лица. През февруари един от трима мъже, обвинени в убийството на Каруана Галиция, се призна за виновен и беше осъден на 15 години.

Останалите тепърва предстои да бъдат съдени. Четвърто лице, малтийският бизнесмен Йорген Фенех, също е обвинен в съучастие в убийството - обвинение, което той отрича. Той беше арестуван през ноември 2019 г., когато се опита да отплава от Малта с яхта, и сега чака процес.

След убийството на Каруана Галиция, синът ѝ Павел се обърна с тежки думи към това, наричайки "мафиотската държава"  Малта. Майка му е убита, "защото е застанала между върховенството на закона и онези, които се стремят да го нарушат", каза той. В изявление в четвъртък нейното семейство заяви: „Надяваме се, че резултатите от разследването ще доведат до възстановяване на върховенството на закона в Малта“.

 

Превод и редакция от BBC: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3373 |09.07.2021 Малта допуска само ваксинирани срещу COVID-19 на територията си . 0| 2825 |09.06.2021 В Малта иззеха 740 килограма кокаин . 0| 2873 |07.06.2021 В Малта няма нови случаи на ковид за пръв път от 11 месеца . 0| 3857 |16.10.2018 Паметта на убитите разследващи журналисти от Малта и Словения беше почетена в ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads