Реклама / Ads
1| 4266 |03.11.2018 СВЯТ

Матиас Форноф: Не вярвам Меркел да остане канцлер до 2021 г. /обновена/

.
Източник: БГНЕС
Нестабилната политическа ситуация в Германия е проблем за целия ЕС, смята водещият германски журналист Матиас Форноф.
 

„Изборите за ЕП догодина изведнъж ще се превърнат в преломен момент за вътрешната политика на Германия. Ако дотогава ХДС не успее да преодолее негативния тренд, това ще се окаже моментът, в който Меркел ще напусне и канцлерския пост. Но до тогава все пак има време. А това, което се случва в момента в Германия, дестабилизира целия ЕС. Германия е много важна за съюза - като източник на нови идеи и като двигател заедно с Франция“, каза Форноф пред БНР.

 

Като "началото на края“ може да се опише решението на германския канцлер Ангела Меркел да се раздели с политиката. В типичен за нея стил, Меркел се оттегля добре организирано и поетапно - първо от поста председател на управляващия Християндемократически съюз, а най-късно през 2021 г. и от поста канцлер. Тогава би трябвало да се проведат следващите избори за Бундестаг. На два ключови регионални вота през октомври - в Бавария и в Хесен, партиите от голямата коалиция на Меркел загубиха общо над 20% от гласовете си преди 5 години. Прекалено много за Германия, за която приемствеността в политиката е запазена марка, коментира  главният редактор „Новини и актуални предавания“ на германската обществена телевизия ЦеДеЕф (ZDF) Матиас Форноф.

 

"За ХДС сега въпросът е как ще се обнови, след като „Алтернатива за Германия“ е представена в Бундестага и във всички регионални парламенти, печелейки гласове предимно в редиците на християндемократите. Вероятността, новият председател да води по-консервативна политика, е голяма. В такъв случай Меркел, като канцлер от тази партия, няма да може много да се отклонява от курса на новия си партиен лидер. Не вярвам Меркел да остане канцлер до 2021 г., когато изтича мандатът й.

 

Консервативният лидер в дясно от Меркел, за когото говори Матиас Форноф, се казва Фридрих Мерц. От сряда той е официалният трети кандидат за лидер на ХДС, след като през 2002 г. бе изместен от поста председател на парламентарната група от Меркел. В момента никой не може да каже какви са шансовете му да спечели:

 

"Мерц от 10 години е извън политиката. Преди това беше много уважаван икономист и финансист. В момента той е нещо като месия за ХДС. Появи се от нищото и изведнъж завладя медиите и части от партията си. Имам усещането, че много хора в ХДС искат да върнат времето назад и да заличат всичко, което се случи през тези 10 години. Така че Мерц в момента има добри шансове да спечели, но нека изчакаме конгреса в началото на декември".

 

Не по-малко дълбока е кризата и в социалдемократическата партия - малкият партньор в голямата коалиция на Ангела Меркел, сподели Форноф:
"Имиджът на голямата коалиция в средите на социалдемократите е още по-лош, отколкото сред привържениците на консерваторите. Социалдемократическата партия е в много сложна ситуация. Ако се стигне до предсрочни избори, социалдемократите ще загубят още повече гласове в сравнение с двата вота в Бавария и Хесен. Така че това е основателна причина за партията на Андреа Налес да не напуска управляващата коалиция. От друга страна, Ангела Меркел едва ли ще остане канцлер още три години. Нейното оттегляне автоматично би означавало край на голямата коалиция, защото не вярвам, социалдемократите да гласуват в Бундестага за друг канцлер от Християндемократическия съюз".

 

Матиас Форноф коментира, че сред част от германците се усещам известна умора от дългото управление на Меркел, която е канцлер от 13 години, а председател на ХДС от 18

 

"В някакъв момент не искаш повече да гледаш и да слушаш един и същи човек. Но от друга страна, съдейки по социологическите допитвания, които правим в CDF, Меркел все още се радва на високо одобрение, макар тенденцията да е негативна".
Повече от година политически нестабилният Берлин оставя европейските теми на заден план. Френският президент Еманюел Макрон трябваше дълго да чака германския отговор на реформаторските си идеи, а новината за оттеглянето на Меркел идва в момент, когато се очакват европейски избори догодина:
"Изборите за ЕП догодина изведнъж ще се превърнат в преломен момент за вътрешната политика на Германия. Ако дотогава ХДС не успее да преодолее негативния тренд, това ще се окаже моментът, в който Меркел ще напусне и канцлерския пост. Но до тогава все пак има време. А това, което се случва в момента в Германия, дестабилизира целия ЕС. Германия е много важна за съюза - като източник на нови идеи и като двигател заедно с Франция".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4017 |02.11.2018 Турция и САЩ с нови подробности за убийството на Хашоги . 1| 3811 |02.11.2018 Тръмп гласи говорителката на Държавния департамент за посланик в ООН . 0| 3641 |02.11.2018 Нападение на автобус с християни в Египет, 7 души са загинали . 0| 3692 |02.11.2018 15 души загинаха при автобусна катастрофа в Китай, станала заради побой над шофьора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads